Исторически избори в Либия

Исторически избори в Либия
Това е първият подобен вот от четири десетилетия насам. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Започнаха историческите първи законодателни избори в Либия, като това е първият подобен вот от четири десетилетия насам.

На него ще се сформира Генерален национален конгрес на Либия. Конгресът ще дойде на мястото на Преходния национален съвет (ПНС) на Либия, временния законодателен орган на страната.

В избирателните участъци в Либия започна гласуването, което ще определи състава на бъдещия законодателен орган – Общия национален конгрес, съобщиха ИТАР-ТАСС и БТА.

Неговите членове ще изработят новата конституцияслед 42-годишното управление на Муамар Кадафи.

Желанието си да гласуват са обявили 2.8 милиона либийци, или 80 на сто от гражданите, имащи право на глас.

Те ще изберат 200 депутати, от които 120 мажоритарно и 80 по партийни листи.

Мандатите в учредителното събрание са разпределени и в съответствие с числеността на населението в провинциите – 100 са определени за западните провинции, 60 – за източните, и 40 – за южните. Кандидатите са общо 3700, от които 585 жени.

Фаворити за спечелване на изборите са представителите на племенни кланове и излезлите от нелегалност след свалянето на режима на Кадафи „Мюсюлмански братя”, които се обединиха в Партията за справедливост и съзидание.

Преходният национален съвет вече определи шериата (ислямското право) като главен източник на бъдещото законодателство.

Бойкот на изборите обявиха ислямските радикали от организацията „Ансар аш Шариа” и също берберите от Зинтан.

Неспокойна остава обстановката в Бенгази, където привържениците на федералното устройство на държавата настояват за равно представителство в органите на властта между западните и източните провинции.

През последните дни в града имаше погроми на избирателни участъци, а в петък бе свален самолет, доставящ изборни бюлетини.

„Ако в Триполи не се вслушат в исканията ни, ще започне гражданска война", предупреди председателят на Военния съвет на Киренайка (историческото название на източния регион) Хамад ал Хаси.

В петък негови бойци блокираха три важни петролни терминала – в Сидра, Рас Лануф и Марса ел Брега, за да окажат икономически натиск върху ПНС.

Все още не ясно дали ще бъдат отложени изборите в оазиса Куфра, където започна етнически конфликт между арабското племе зувая и негроидното племе тубу.

В Сирт, Бани Уалид и на други места са все още силни позициите на привържениците на стария режим и регионални наблюдатели очакват изблици на насилие.

Присъстващите в Триполи и Бенгази международни наблюдатели от Арабската лига, ЕС, Африканския съюз и редица други международни организации се съмняват, че ще успеят да си съставят правилна картина за хода на гласуването.

„Мисията ни е много ограничена. Не можем да изпратим наблюдатели в нестабилните райони, където не е изключено да има нарушения на демократичната процедура", заяви представител на фондацията „Картър".

#Либия #Триполи #Бенгази #Муамар Кадафи #Мюсюлмански братя #избори #вот #Преходния национален съвет #ПНС #шериат #Ансар аш Шариа #Зинтан #Рас Лануф #Сирт #Бани Уалид #ЕС #Арабската лига

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »