Бойко Борисов в Естония: България не е риск за еврозоната

Бойко Борисов в Естония: България не е риск за еврозоната
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в "чакалнята", защото отговаря на всички критерии за това. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Естония, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет, предава ДАРИК. 

Премиерът изтъкна добрите макроикономически показатели и отбеляза, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той посочи също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП.

Борисов отбеляза ръста на българската икономика, на инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса и значителния спад на безработицата, както и категоричната борба с контрабандата. 

Министър-председателят категорично заяви, че България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз.

"Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство", подчерта българския премиер.

По време на разговора с Доналд Туск българският министър-председател ясно подчерта, че по отношение на политиката към Западните държави очаква ясна перспектива, а не празни обещания. 

"България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза", допълни Борисов.

Доналд Туск даде пълна подкрепа за приоритетите на България пред българския премиер. "България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, така и за влизането в "чакалнята на еврозоната", заяви председателят на Европейския съвет.

#България #еврозоната #Бойко Борисов #Доналд Туск #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"