Евакуират жителите на цял остров в Тихия океан заради вулкан

Евакуират жителите на цял остров в Тихия океан заради вулкан
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Властите на Вануату разпоредиха задължителната евакуация на цял остров заради заплахата от изригване на събудил се вулкан, съобщиха ДАРИК. 

Единайсетте хиляди жители на остров Амбае, на 150 км северно от столицата Порт Вила, трябва да напуснат острова до 6 октомври, обяви кабинетът на премиера Шарлот Салуай. Евакуираните ще бъдат откарани до близките острови.Властите на Вануату разпоредиха задължителната евакуация на цял остров заради заплахата от изригване на събудил се вулкан, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Единайсетте хиляди жители на остров Амбае, на 150 км северно от столицата Порт Вила, трябва да напуснат острова до 6 октомври, обяви кабинетът на премиера Шарлот Салуай. Евакуираните ще бъдат откарани до близките острови. 

За първи път в историята на човечеството остров от архипелага трябва да бъде изцяло евакуиранзаради вулкан, заяви представител на службата за борба с природни катастрофи във Вануату.

Вулканът Манаро се събуди преди няколко седмици и през уикенда засипа с дъжд от пепел и скали няколко села, което принуди властите да обявят извънредно положение. Повечето от жителите вече бяха евакуирани на по-безопасни места на острова.

Вануату е островна държава в югозападната част на Тихия океан, разположена на островите Нови Хебриди.

 

#Вануату #евакуация #заплаха #изригване #вулкан #Тихия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"