Нови европейски реформи за авторското право в единния цифров пазар – има ли заплаха за качествената журналистика

Нови европейски реформи за авторското право в единния цифров пазар – има ли заплаха за качествената журналистика
A A+ A++ A

Димитър Димитров, директор по европейските политики в Уикимедия и български политолог споделя опасенията си, че новата реформа в авторското право би попречила на качествената журналистика в Европа.

Той и други специалисти в цифровата индустрия, като Карл Раян, мениджър връзки с обществеността и правителствени отношения в Google, коментират промяната в поведението на потребителите, които имат нужда да получават информация от редица различни медийни източници и, разбира се, да разчитат на достоверността им, което от своя страна води до напревара за популярност между разпространителите на фалшиви новини.

Нарастващото разпространение на фалшиви новини е един от водещите мотиви за въвеждането на допълнителни авторски права за новинарските сайтове. Новият закон ще изисква да бъде издаван лиценз на всеки, който възпроизвежда частично новинарско съдържание. Под такова съдържание се разбира всеки текст, имащ пряка връзка със статията, който се добавя при споделяне на статиите в сайтове и социални мрежи.

„В днешно време препратките в интернет често съдържат името на статията. Според предложението в тази реформа дори при споделянето на препратка би трябвало да искаме предварително разрешение от издателите казва Димитър Димитров. Това ново сродно право за публикации в пресата също така би направило на практика невъзможно съставянето на анотирани библиографии, съдържащи новинарски статии, каквито често използваме в Уикипедия, за да посочим източниците и да ориентираме читателите къде могат да получат още информация.

Една от целите на този нов закон е да бъдат накарани социалните мрежи да заплащат определена сума на издателите, с които са обвързани. Незаплащането дори и за кратките абзаци, които се използват за информиране на читателите какво се крие зад линка, ще се определя като нарушение на авторските права.

Привържаниците на този нов норматив твърдят, че той ще допринесе за запазването на стойностната журналистика и засилване на позициите й пред фалшивите новини. Въпреки това е възможно този нов план да не получи пълна подкрепа. Опитът със сходни закони в Германия и Испания ясно показва, че много от медиите няма да имат възможност да плащат тази нова такса. Други биха взели бизнес решение да не го правят. В резултат на това, тази нова бариера би поставила реалните новини в неравностойно положение с конкуренцията и е възможно да се появи и опасност от задушаване на иновациите в медийния сектор точно когато са най-необходими.

Европа се нуждае от мерки, които да повишават видимостта на качествената, достоверна информация и да насърчават иновациите в новините и цифровизацията. На 28 септември предстои вот във връзка с предложената реформа за авторско право в цифровия единен пазар.

 

 

#Димитър Димитров #нова реформа #Европа #информация #фалшиви новини #лиценз #вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"