Бизнесът прогнозира скок на тока с 25% догодина, със 113% до 2020 г.

Бизнесът прогнозира скок на тока с 25% догодина, със 113% до 2020 г.
Ние ставаме най-енергоемката страна, с най-ниската производителност на труда, коментира шефът на Българската стопанска камара. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ново поскъпване на тока с 25% от 2013 г. прогнозира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„След шоковото повишение на енергията ще се повишат и цените във всички сектори, защото пазарът ще реагира превантивно на изненадващия скок на цената на тока. Няма отрасъл, в който да няма енергия," коментира Божидар Данев пред БНР.

Цената на електроенергията се увеличи с 13% от 1 юли вместо с очакваните 10%, като ДКЕВР оправда изненадващо високото нарастване с грешни изчисления за дела на зелената енергия.

Последваха протести от опозиция, синдикати и работодателски организации. Според тях тази цена не само ще удари пряко семейните и фирмени бюджети, но и ще доведе до повишение на цените на стоките.

По думите на Божидар Данев трябва да се преразгледа националната енергийна стратегия. Внезапната смяна на цените създава несигурност за бизнес средата.

„Ние ставаме най-енергоемката страна, с най-ниската производителност на труда," допълни шефът на Българската стопанска камара.

По данни на БСК за периода 2015-2020 г. при сегашното развитие на ВЕИ цените ще нараснат с 58% за индустрията и 113% за населението (за реална, а не субсидирана цена).

До момента надбавката за зелена енергия е нараснала с 300%, за кафява енергия (на основата на когенерация) - със 170%.

„Повече от 10 години промените в енергетиката не са в подкрепа на технологичния прогрес," продължи Божидар Данев.

Според него България е единствената страна в Европа, в която има монополен електро- и газов пренос, а самата енергетика консумира 13% от енергията.

„Корпоративна политика ние наричаме корпоративният колониализъм," коментира още изпълнителният председател на БСК.

Според икономическия министър Делян Добрев, бизнесът трябва сериозно да се обърне към енергийната ефективност, като това би могло да направи стоките им много по-конкурентноспособни на външните пазари.

Отношението между крайно потребление на енергия към брутното вътрешно потребление се колебае между 46-50% при средно потребление на ЕС 65%.

Две трети от първичната енергия се ползва за производството на електро - и топлоенергия, загубите за преобразуване достигат до 70%.

Според изпълнителния председател на БСК договорите, които са подписани с някои централи, ги стимулират да повишават себестойността си, защото те имат фиксирана тарифа на печалба.

„Като ефект от увеличението на цените след 1 юли 600 млн. лв. ще се вкарат в система, която не е ефективна, 330 млн. лв. ще постъпят само в енергийните системи," подчерта Божидар Данев.

По думите му, положението е много деликатно и опасно за индустрията, която е в основата на развитието на страната.

„Нашите конкуренти в Европа – Полша, Румъния, Испания, Италия - работят с много по-ниски цени, отколкото ние," каза Политими Паунова от Българска асоциация на металургичната индустрия.

В тези страни има въведени мерки за облекчаване на цената за енергия на секторите от индустрията, които имат голямо влияние върху БВП, поясни тя.

Според Паунова въпросните 600 млн. лв. могат да доведат до 1.5 млрд. лв. загуби, ако фирмите решат да съкращават работници и разходи, за да контрират разходите за енергия.

#Божидар Данев #БСК #Българска стопанска камара #ток #ДКЕВР #ВЕИ #зелена енергия #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"