ЕК даде още безплатни квоти за вредни емисии на електроцентралите в България

ЕК даде още безплатни квоти за вредни емисии на електроцентралите в България
Според общото правило от 2013 г. енергийният сектор трябва да закупува всичките си квоти за вредни емисии на търг или на пазара. Снимка: greentech.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия разреши отпускането на допълнителни безплатни квоти по Европейската схема за търговия с емисии за енергийните сектори на България, Чехия и Румъния.

ЕК одобри исканията на трите държави, отправени през септември 2011 г., основавайки се на разпоредби, които допускат за определени страни членки на ЕС да бъде направено изключение от общото правило.

Според общото правило от 2013 г. енергийният сектор трябва да закупува всичките си квоти за вредни емисии на търг или на пазара, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Съгласно преработената Директива относно Европейската схема за търговия с емисии на ЕС, приета през 2009 г., на 10 държави членки беше предоставена възможност да поискат временни изключения от правилото, според което от 2013 г. в енергийния сектор ще се прилага цялостно отдаване на търг на квотите по схемата.

През септември 2011 г. осем от тези държави членки подадоха заявления за временни безплатни квоти. Комисията е длъжна да оцени тези заявления в съответствие с правилата и условията, предвидени в директивата.

След някои изменения в заявленията на България, Чехия и Румъния, Комисията ги прие в петък, 6 юли. През май Комисията одобри исканията на Кипър, Естония и Литва.

Общо над 268 млн. безплатни квоти ще бъдат отпуснати на електроцентрали в тези шест държави в периода от 2013 до 2019 г. Тази цифра ще намалява всяка година, за да достигне до нула през 2020 г.

Държавите членки ще въведат строги правила за мониторинг и осигуряване на изпълнението, за да гарантират, че съответната сума на инвестициите в модернизирането на тяхното производство на електроенергия най-малкото отразява, ако не и надхвърля икономическата стойност на безплатните квоти.

Решенията не засягат предстоящата в близко бъдеще оценка от страна на Комисията с оглед на правилата за държавните помощи.

ЕК по принцип може да отхвърли дадено заявление или отделен негов елемент, но също така разполага с възможността да одобри заявленията мълчаливо.

От съображения за правна сигурност ЕК приема отделно решение по всяко заявление, дори ако заявленията са одобрени в тяхната цялост.

#ЕК #България #Чехия #Румъния #електроцентрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »