Борисов отдели на синдикатите десет минути

Борисов отдели на синдикатите десет минути
Още на влизане председателят на Стачният комитет на КТ „Подкрепа“ Евгени Душков обясни, че ако има тристранка, те ще напуснат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днешната среща между синдикати, работодатели и премиера Бойко Борисов е продължила около десет минути и е завършила без резултат.

Без резултат приключи срещата между синдикати, работодатели и премиера Бойко Борисов за пенсионната реформа, съобщи БГНЕС. Темата БДЖ не е била обсъждана.

Единственото, което Борисов е казал пред синдикатите, е, че уважава правото им на протест и на стачка.

По същество за пенсионната реформа днес нищо не е дискутирано, тъй като още преди срещата с премиера възникна казусът дали това е среща или заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Вчера имаше уговорка за среща в тристранен формат, а снощи е разпратена покана за участие в Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Още на влизане председателят на Стачният комитет на КТ „Подкрепа“ Евгени Душков обясни, че ако има тристранка, те ще напуснат.

Срещата е продължила буквално около десетина минути. Още в самото й начало премиерът Бойко Борисов направил кратки изказвания, след което от Съюза за стопанска инициатива са поставили въпроса за легитимността на днешната форма на тристранен диалог.

Тъй като това реално няма как да бъде официално заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, няма как да се вземат и решения, които да могат да бъдат признати.

Всички останали участници в социалния диалог са се съгласили, че легитимни договорености днес не могат да бъдат постигнати, и са си тръгнали.

Вероятно следващата седмица ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров заседанието на НСТС най-вероятно ще се проведе след националния протест на синдикатите на 30 ноември.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ са категорични, че продължават подготовка за провеждането на националния митинг. Димитров обясни, че още в началото на днешната среща синдикатите също са потвърдили, че днес НСТС няма. Те са предложили някои конкретни идеи за подобряване на социалния диалог.

КНСБ иска да бъде променен правилникът за работата на парламента с оглед невъзможността народни представители да правят предложния за промени на закони от трудово-осигурително естество.

Те искат, когато има споразумение, правителството да е длъжно да го спазва и настояват за създаване на тристранен секретариат, който да реализира връзка между отрасловите и браншови съвети.

Синдикатите искат ако има конкретни предложения, свързани с пенсионната реформа, това да стане с отделен Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и да бъде обсъдено преди това на заседание на НСТС.

#КТ „Подкрепа“ #КНСБ #възраст #реформа #пенсионна #БДЖ #Борисов #Бойко Борисов #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"