4,3 млрд. лв. повече оборот отчетоха търговци след свързването с НАП

4,3 млрд. лв. повече оборот отчетоха търговци след свързването с НАП
Анализаторите на НАП отчитат, че основната причина за това увеличение е именно свързването на касовите апарати.
A A+ A++ A

Ръст от 4,3 млрд. лв. отчете Националната агенция за приходите в месеците след въвеждането на дистанционната връзка на касовите апарати в сравнение със същия период на миналата година.

„Общата сума по данъчните декларации по ДДС за април, май и юни 2011 г. е била 40,8 млрд. лв. За тази година тя вече е 45,1 млрд. лв.“, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БГНЕС.

Всички търговци в България бяха задължени да свържат касовите си апарати със системата на НАП до 31 март 2012 г. Преди това същото сториха бензиностанции и аптеки.

Анализаторите на НАП отчитат, че основната причина за това увеличение е именно свързването на касовите апарати. В системата са свързани 320 000 апарати.

От НАП могат да следят търговските обекти по всяко време. Така на базата на 5 критерия, сред които е оборотът, и още 20 тайни критерия, те отчитат към момента 2000 рискови търговски обекта, които да проверяват. По този начин ресурсът на данъчните инспектори няма да бъде разпиляван.

Най-рискови са търговците на дребно, следвани от тези в строителството.

Практиката на инспекторите показва, че колкото по-голям е търговецът, толкова по-изряден е той. Така например дискотека във Велико Търново отчита оборот от 270 лв. на ден.

Има ресторанти или барове по крайбрежието, които отчитат средни обороти за деня от по 16 лева например.

От НАП посочиха, че от днес до края на годината и ведомствените бензиностанции ще трябва да изпълнят критериите, които са валидни за всички останали.

На заседанието на парламента в четвъртък депутатите окончателно приеха промените в закона за акцизите и данъчните складове. Там е регламентирано, че Националната агенция за приходите ще следи и оборотите с гориво на ведомствените бензиностанции.

С промяна в друга нормативна уредба пък се изменят и някои изисквания за обменните бюра. Сред тях е тази на таблата си те да поставят курса след запетаята вместо с 2 с 3 цифри.

#НАП #дистанционна връзка #оборот #търговци #Росен Бъчваров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »