Откриха най-високия небостъргач в Европа

Откриха най-високия небостъргач в Европа
Проектираната от италианския архитект Ренцо Пиано сграда по външен вид прилича на остро парче стъкло и е облицована с 11 хил. стъклени панела. Снимка: bTV
A A+ A++ A

В Лондон бе тържествено открит най-високият небостъргач в Европа „Шард“.

Проектираната от италианския архитект Ренцо Пиано сграда по външен вид прилича на остро парче стъкло и е облицована с 11 хил. стъклени панела.

На официалното откриване на „Шард“ присъстваха един от тримата синове на кралица Елизабет Втора – принц Андрю, и премиерът на Катар шейх Хамад бен Джасем ат Тани, предаде БТА. Катар е финансирала построяването на небостъргача.

Издигането на „Шард“ струва 2.35 млрд. долара. По искане на близкоизточните инвеститори в офисите му няма да има компании, занимаващи се с продажба на алкохол и с хазарт.

95-етажният небостъргач е висок 309.6 м. В него има търговски център, офиси, зимни градини, ресторанти, луксозни частни апартаменти и 5-звезден хотел.

Очаква се обаче до края на годината „Шард“ да бъде изпреварен от небостъргача „Мъркюри сити тауър“ в Русия, който ще е висок 332 м, предаде bTV.

В класацията на най-високите небостъргачи в света „Шард“ е на 59-о място. По-нисък е от „Емпайър стейт билдинг“ в Ню Йорк, който е 443 метра, и от най-високата сграда в света – 829-метровата кула „Бурдж Халифа“ в Дубай.

#Европа #Шард #небостъргач #Лондон #Кралица Елизабет Втора #принц Андрю #премиер #Катар #Русия #Емпайър стейт билдинг #Ню Йорк #Бурдж Халифа #Дубай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"