Протестиращи: Държавна комисия за енергийно и водно разграбване!

Протестиращи: Държавна комисия за енергийно и водно разграбване!
Над сто пенсионери се събраха пред сградата на ДКЕВР в София, за да протестират срещу високите цени на горивата и електроенергията. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Над сто пенсионери се събраха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в София, за да протестират срещу високите цени на горивата.

Те носеха няколко метра дълго българското знаме, което разпънаха пред сградата, предаде БГНЕС.

На протеста бяха раздавани листовки, върху които е изобразен премиерът Бойко Борисов върху кифла, а надписът на жълтата листовка гласи: „Мутро, стига лъжи, махай се“.

Преди началото на протеста пред пенсионерите случайно мина депутатът от РЗС Емил Василев. Те започнаха да го освиркват. Това го принуди да се върне при тях и да им каже, че него не го е срам да застане пред тях и че той е защитавал интересите им, дори с риск за живота си.

„Аз съм изкарвал имотите на Цветанов, изкарвал съм и царските имоти“, обърна се Василев към протестиращите.

Няколко минути той води диалог с тях. Депутатът им посочи, че те губят преценка кого да освиркват.

В процеса на разговора се разбра, че пенсионерите са объркали Василев с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев и затова са го освиркали. Някои от събралите се на протеста се извиниха на депутата.

След това Василев заяви, че си тръгва, за да не бъде обвинен, че политизира протеста.

Чуваха се викове „Оставка“ и „Мафия“. Към пенсионерите се присъединиха и активисти, които носеха знамената на ВМРО.

Протестиращите направиха крайни изказвания против Ангел Семерджиев, против управляващите и към премиера. Плакатите, които носеха, също потвърдиха негативните им думи.

На един от плакатите абревиатурата на ДКЕВР вместо като „Държавна комисия за енергийно и водно регулиране“ бе разгърната като „Държавна комисия за енергийно и водно разграбване“.

На един от плакатите пък бе изписано: „Докога кучкари и помияри ще управляват България“.

Възрастните хора пресмятат сериозното увеличение на цената на тока с включването на ДДС да стига над 15%. Тъй като цената на тока ще доведе до увеличението на други стоки и услуги, реалното увеличение ще стигне около 40%, смятат те.

Любомир Славчев, който дойде на протеста със съпругата си, каза, че за 52 години стаж получава 205 лв. пенсия.

„Пенсията свършва в същия момент, в който я взема, като платя сметките“, оплака се възрастният човек.

И той, и съпругата му, която взема още по-малко, дойдоха на протеста, подготвени с много плакати.

На единия от тях върху магистрала бе изобразен знак, на него беше изписано: „Тук почиват пенсиите на българите, спете спокойно под асфалта“.

Силва Нешева пък, която е икономист, смята, че правителството откровено лъже за цената на тока.

По думите й една от лъжите на управляващите е, че 16% от енергията в България трябва да се получава от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

„Обаче не обясняват, че това според европейска директива трябва да стане до 2020 година, т.е. ние имаме още доста време, за да въведем тези ВЕИ – тези ВЕИ-та, тази зелена енергия“, посочи тя.

„А това го направиха в рамките на няколко години и го направиха при цени, които бяха извънредно високи. Докато другите европейски цени изчакаха, защото цените на фотоволтаиците падат бързо, тъй като изработват технологиите много бързо и цените рязко падат“, обясни още Нешева.

Друга лъжа на сегашното правителство на ГЕРБ според нея е оправданието с Тройната коалиция и това, че предишните са сключвали договори.

„Да, така е, те са сключили договори, но само за 7 мегавата, а от 2009 г. досега са включени за около 600 мегавата, т.е. някой трескаво е подписвал договори за зелена енергия на високите цени, защото тези договори са на по-висока цена“, каза още икономистът.

#протест #пенсионери #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #ток #ВЕИ #РЗС #ГЕРБ #тройната коалиция #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #Емил Василев #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »