Ремонтират с европари гарите в София, Бургас и Пазарджик

Ремонтират с европари гарите в София, Бургас и Пазарджик
Жп гарата в Бургас. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Централната жп гара в София, както и сградите на гарите в Бургас и Пазарджик ще бъдат ремонтирани с евросредства, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

Търговете ще бъдат обявени до месец, каза още министърът в петък, цитиран от „Медиапул“.

Идеята е с около 40 млн. евро по Оперативна програма „Транспорт“ да се направи и ремонт на сградите на гарите по направлението на железопътната магистрала „Тракия“, която в момента се модернизира. По нея влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км/час.

Ако на трите търга бъдат спестени пари, ще бъдат обявени нови, като следващата жп гара в списъка е Стара Загора, посочи министър Московски.

Първоначално средства бяха предвидени само за Централната жп гара в София.

Обновяването на още гари става възможно, защото България е успяла да убеди ЕС, че след като инвестира милиарди в модернизацията на железния път, нормално е – заради пътниците, да се направи и реконструкция на ключовите гари.

От Брюксел е получено още разрешение БДЖ да бъде включена като бенефициент по Оперативна програма „Транспорт“ още през този планов период.

Така с пари от техническата помощ държавната железница ще подготви проект за купуването на нови влакове през 2014 г., посочи министър Московски.

#Стара Загора #БДЖ #магистрала „Тракия“ #Оперативна програма „Транспорт“ #влак #ЕС #Министър на транспорта #гара #Пазарджик #София #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »