Криза във Венецуела превърна консумацията на месо в лукс

Криза във Венецуела превърна консумацията на месо в лукс
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Задълбочаващата се икономическа криза във Венецуела превърна консумацията на месо в лукс за много хора, но правителството на левия президент Николас Мадуро смята, че е намерило решение на проблема с план за отглеждане на зайци като по-евтин вариант за набавяне на месо, пише ДАРИК.

Президентът се пошегува по държавната телевизия, че е одобрен „заешки план” за животинските протеини, защото „зайците се размножават като зайци”. Мадуро съобщи, че планът е част от правителствена офанзива в „икономическата война” – определение, което използва за вътрешната криза, свързана с недостиг на храна и медикаменти.

Проучване, оповестено по-рано тази година показа, че близо 75% от населението е отслабнало средно с 8,7 кг. заради недохранване. Държавният глава посочи, че е възложил проекта на ръководителя на правителствената програма по прехрана Фреди Бернал. Бернал каза, че венецуелците трябва да превъзмогнат любовта си към зайците, за да може планът да проработи.

Според специалиста хората трябва да разберат, че „заекът не е домашен любимец, а е два и половина килограма месо, богато на протеин и без холестерол, сложено на трапезата на венецуелците”.

Бернал каза в същото телевизионно предаване, че вече е доставил първите партиди зайци в бедни квартали, но хората веднага се привързвали към тях и „ги гушкали като домашни любимци”.

„Заешкият план” предизвика гневни реакции в средите на опозицията. Опозиционният лидер Енрике Каприлес го отхвърли като „лоша шега” и обвини Мадуро, че смята венецуелците за глупаци.

Растящата инфлация, която според МВФ тази година ще достигне 720%, означава, че венецуелците с минимална заплата трябва да отделят 10 на сто от дохода си, за да си купят килограм месо.

#Венецуела #месо #лукс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай