„Синята коалиция“ внася изборни промени

„Синята коалиция“ внася изборни промени
Депутатите обясниха, че идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление 21 дни преди вота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Синята коалиция“ внася промени в Избирателния кодекс, с които се урежда електронното гласуване.

Депутатите обясниха, че идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление 21 дни преди вота, предаде Дарик радио.

Самото електронно гласуване по изчисления на „Синята коалиция“ отнема десетина минути.

Десните народни представители предложиха и други промени в Изборния кодекс.

„Едната част от предложенията на измененията в Изборния кодекс са свързани с дефекти, които се видяха по време на провеждането на последните избори – както за местна власт, така и за президент“, заяви Екатерина Михайлова от „Синята коалиция“.

„Първо, да стане прозрачна дейността на Централната избирателна комисия, както и на останалите комисии. Проблем, с който се сблъскахме – да знаем кой как е гласувал, кой каква позиция е имал и как се вземат решенията. В тази връзка второто нещо, което искаме да се промени и пак е във връзка с дефекти от изборното законодателство, да се дадат повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация, така че да могат да бъдат защитени интересите на гражданите и участниците в изборния процес“, каза още Михайлова.

По думите й третият проблем, който виждат от „Синята коалиция“ и заради който предлагат да бъде променено законодателството, е свързан с регистрацията на коалициите.

„Синята коалиция“ имаше няколко случая, в които беше спряна да участва като „Синя коалиция“. Най-крещящи са случаите в Плевен, но имахме случаи и във Варна, и в Монтана. Предлагаме много по-ясно и подробно разписани правила за наименованието на коалициите“, добави още Екатерина Михайлова.

#Синята коалиция #Екатерина Михайлова #Изборния кодекс #избори #Централната избирателна комисия #електронно гласуване #Плевен #Избирателния кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »