Иран изненадващо иска да строи петролна рафинерия във Варна

Иран изненадващо иска да строи петролна рафинерия във Варна
Възможно е разкриването на автобусна линия от Варна до столицата на иранската провинция Западен Азербайджан - Урмия./ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иран предлага на Област Варна да построи там петролна рафинерия, съобщи посланика на Иран в България, Голамреза Багери Могадам на среща с областния управител на Варна, Данчо Симеонов.

„Готови сме да изпълним този проект по начин, който България предпочита", заяви дипломатът, цитиран от БТА. Той уточни, че стрната му е готова да построи рафинерията изцяло, със съвместно участие или с договор.

Областният упавител Данчо Симеонов обеща да информира правителството за изразените от иранската делегация намерения.

Могадам припомни, че Иран има огромен опит в нефтопреработвателната пшромишленост. В момента в страната работят десет рафинерии, като се строят още. Иран е на второ място в света по залежи на петрол и на второ място по износ сред страните от ОПЕК.

В момента България има само една действаща петролна рафинерия – „Лукойл Нефтохим" в Бургас. Тя е разположена край другия голям пристанищен град в страната – Бургас. Рафинерията е собственост на руския енергиен гигант „Лукойл" и е най-голямата на Балканския полуостров. Общият и капацитет е 9.5 млн. тона годишно.

Конкурент на „Лукойл Нефтохим" Бургас е „Петромидия", разположена край румънското пристанище Костанца. Рафинерията е собственост на втората по големина петролна компания в Румъния „Ромпетрол", в която мажоритарен дял притежава Държавната казахстанска компания за петрол и газ „Казмунайгаз". От началото на 2011 г. капацитетът на рафинерията беше увеличен от 3.8 млн. тона на 5 млн. тона годишно.

По-рано във вторник областният управител на Варна Данчо Симеонов и управителят на иранската провинция Западен Азербайджан, Вахид Джелалзаде, подписаха споразумение за сътрудничество. Иранската област е готова да си сътрудничи с Варна в областта на транзита, туризма, икономиката, износа на плодови сокове и концентрати и други.

Обсъждена е възможността да бъде разкрита автобусна линия от Варна до столицата на Западен Азербайджан, Урмия. Урмия е десетият по големина град в Иран, с население от 650 хил. души.

#Иран #Варна #петролна рафинерия #Данчо Симеонов #Бургас #Лукойл Нефтохим #пристанище #ОПЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"