„Чудесата на България” стартира в Белоградчик

„Чудесата на България” стартира в Белоградчик
Крепостта „Калето“ в Белоградчик. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

В Белоградчик беше даден официален старт на голямото национално гласуване „Чудесата на България“ за избор на културно-историческо наследство, с което България може да кандидатства в ЮНЕСКО като част от съкровищата на света.

На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, проф. Божидар Димитров, народният представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев, архимандрит Антим, протосингел на Видинска Света Митрополия, Елка Георгиева – зам. обл. управител,  Борис Николов – кмет на Община Белоградчик, представители на държавни институции, музейни работници и представители на неправителствени организации.

Инициативата беше стартирана с обществена дискусия на тема „Новият културно-исторически маршрут на Област Видин", предаде Дарик радио.

Целта на срещата в Белоградчик бе да се набележат 10 културно-исторически обекта от Област Видин, които да бъдат приоритетно развивани с обединените усилия на националните институции, местните власти, бизнеса и обществеността.

Финансовият министър обяви, че през следващите три години в културно-исторически обекти ще бъдат инвестирани 12 милиона лева.

Дянков уточни, че трябва да се направи общ план, с приблизително 10 исторически обекта на територията на областта, който да се разработи като действащ туристически маршрут.

Маршрутът, който се коментира по време на обществената дискусия, тръгва от Дунав мост – 2. В град Видин туристите ще имат възможност да посетят крепостта „Баба Вида“, Кръстатата казарма, синагогата и църквата „Св. Петка“.

Туристическият маршрут продължава към късноримската крепост в гр. Кула – „Кастра Мартис“, през Раковишкия манастир, пещерата „Магура“, Белоградчишката крепост „Калето“, пещерата „Козарника“, археологическите разкопки в с. Анище и червената църква в с. Боровица.

Любомир Станиславов от Фондация „Созопол“ анонсира пред аудиторията, че вече е съгласуван проекта за реставриране на еврейската синагога в гр. Видин, на фаза технически проект.

#Боровица #пещера „Магура“ #кула #кмет #Борис Николов #архимандрит Антим #Владимир Тошев #ГЕРБ #Божидар Димитров #вицепремиер #Министър на финансите #Симеон Дянков #Видин #Белоградчик #Чудесата на България #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници