ВКС отмени условна присъда за смърт на пешеходна пътека

ВКС отмени условна присъда за смърт на пешеходна пътека
20-годишната Лора Казанлиева бе прегазена на 17 юли 2011 г., докато пресича на пешеходната пътека, от мотор „Хонда“, управляван от подсъдимия Диян Станчев. Снимка: meganews.bg
A A+ A++ A

Върховният касационен съд е възобновил делото за смъртта на 20-годишната Лора Казанлиева, която бе блъсната и загина на пешеходна пътека във Варна.

Магистратите от ВКС отменят решението на Варненския окръжен съд, който е одобрил споразумение между подсъдимия Диян Станчев и прокуратурата за наказание 2 години условно лишаване от свобода, предаде БТА.

Пред ВКС процесът бе заведен по искане на главния прокурор Борис Велчев.

20-годишната Лора Казанлиева бе прегазена на 17 юли 2011 г., докато пресича на пешеходната пътека, от мотор „Хонда“, управляван от подсъдимия Диян Станчев.

Той е признал вината си и е отказал делото му за причиняване на смърт по непредпазливост да бъде гледано по общия ред, като се споразумял с прокуратурата за 2 години условна присъда.

Споразумението е било одобрено от Окръжния съд в морския град на 4 януари. Майката на Лора - Нели Петрова, научила за съдебното решение с писмо по пощата.

Според върховните магистрати наложената присъда е несправедлива, защото за подобно престъпление в закона се предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода.

„Варненският окръжен съд е игнорирал конкретиката по делото, сочеща на тежестта на престъпно посегателство и е пренебрегнал зачестилите прояви на грубо незачитане на правилата за движение по пътищата“, пише в решението на ВКС.

Подсъдимият Диян Станчев не само е блъснал Лора Казанлиева на пешеходна пътека, но и е управлявал мотора си с надвишаваща повече от два пъти разрешената скорост на движение за населено място от 50 км/час, отбелязват още съдиите.

Делото ще трябва да се преразгледа от друг състав на Варненския окръжен съд.

#Лора Казанлиева #пешеходна пътека #Диян Станчев #Варна #Върховен касационен съд #Борис Велчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници