„Орлов мост“ зове: Вън лобизма от туризма

„Орлов мост“ зове: Вън лобизма от туризма
„Орлов мост“ зове: Вън лобизма от туризма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С лозунги „Вън лобизма от туризма“ и „Феодали стига сте крали“ протестното шествие в подкрепа на Витоша потегли от „Орлов мост“ в София.

В демонстрацията се включиха около 1000 души, като организаторите очакват протестиращите да станат повече, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът е под надслов „Туристи, доброволци и любители на планината ЗА ГОРИТЕ!!! 5 ЮЛИ“.

Преди да стигне до Народното събрание, шествието ще премине пред Министерството на спорта, където протестиращите ще призоват министъра да анулира договорите на „Витоша ски“ за лифтовете, които попадат по негова юрисдикция.

Освен познатите лозунги „Витоша“ и „Долу Цеко от Алеко“ организаторите предложиха на протестиращите два нови: „Вън лобизма от туризма“ и „Феодали стига сте крали“.

Ентусиазиран протестиращ дори беше превърнал собствения си сноуборд в протестен плакат, на който пише „Витоша не е за вас“.

И още от надписите, които носеха протестиращите: „Природата е по-велика от България“.

Новият протест на „Орлов мост“ е срещу промените в Закона за горите и Закона за физическото възпитание и спорта.

По-рано в четвъртък Комисията по земеделие и горите прие промените в Закона за горите, но без спорната поправка, която позволяваше строежа на ски съоръжения без промяна на предназначението на горските площи.

Консенсусът между властта и екологичните организации беше постигнат след многократни срещи и преговори, последвали неколкократните блокади на „Орлов мост“ от граждани, които започнаха на 13 юни.

В понеделник пък министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков увери, че „хижите ще си останат хижи“, и обеща от ведомството да оттеглят предложението си хижите да могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества за срок от 20 години.

#Закон за горите #протест #Витоша #„Орлов мост“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници