Бюджетен излишък от 44 млн. лв. за полугодието отчете МФ

Бюджетен излишък от 44 млн. лв. за полугодието отчете МФ
По данни на Владислав Горанов, през юни е отчетен минимален дефицит от 23 млн. лв. и с тази сума се намалява натрупаният до края на май излишък от 67,4 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетният излишък за първите 6 месеца на 2012 г. се равнява на 44 млн. евро, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

През месец юни е отчетен минимален дефицит от 23 млн. лв. и с тази сума се намалява натрупаният до края на май излишък от 67,4 млн. лв., съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от „Капитал дейли".

Първата половина на 2011 г. приключи с дефицит в размер на 649 млн. лв., или 0,9% от БВП. На годишна база излиза, че изпълнението на бюджета се подобрява с 693 млн. лв.

В Министерство на финансите обаче има прогнози, че през втората половина на годината ще започнат традиционните разплащания с изпълнителите по държавни инвестиционни проекти и разходите отново ще превишават приходите.

Така годината ще приключи с дефицит в рамките на предвидения в закона за бюджета – 1,1 млрд. лв.

Последните месеци са повишили оптимизма на финансовото министерство, че заради по-високи от очакваните приходи от ДДС бюджетният дефицит ще може да се ограничи до 900 млн. лв.

По традиция Министерството на финансите оповестява резултатите от изпълнението на бюджета до 30 дни след приключване на месеца, за който се изготвя отчета.

За това и подробности още не са известни, но експерт от ведомството обясни, че събирането на различните приходи върви по план, и дори има леко преизпълнение в постъпленията от здравни осигуровки.

От данните към края на май се вижда, че ДДС, който е основният приходоизточник в хазната, е осигурил на държавата 2,71 млрд. лв., което е с 15% повече, отколкото през същия период на миналата година.

Неофициално обаче се признава, че основна причина за добрите резултати е забавеният ръст на износа, при който държавата възстановява по-малко ДДС и нетните резултати (разликата между приходите и възстановяването) се оказват по-добри.

#Министерство на финансите #МФ #бюджетен излишък #ДДС #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »