В Русия подмамват избиратели до урните със смартфони, коли, рапъри и бира

В Русия подмамват избиратели до урните със смартфони, коли, рапъри и бира
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

В Русия подмамват избиратели пред урните със смартфони, коли и рапъри, пише "Ведомости". Над 6000 избори на различни нива предстоят през уикенда в Руската федерация.

Ще бъдат избрани 16 губернатори, 6 регионални парламента и 11 градски съвета в регионални столици, посочва вестникът, като припомня и лозунга, че „законността на изборите е по-важна от активността".

Поместени са данни от някои региони на Русия за акции с цел мобилизиране на електората, насочени най-често към младежта. На явилите се да гласуват в северната Пермска област обещават листовки, срещу които се дават билети за кино, а младежта от сибирския Омск след изборите ще бъде развличана от популярния рапър L'One. За селфита, направени в секциите, в Томск, Калининград, Екатеринбург и на други места обещават таблети, смартфони, слушалки и бира.

Според експерти на "Ведомости" подобни подаръци не нарушават закона, тъй като е забранен само подкупът на избиратели, а няма такова понятие като "подкуп за активност". Друг проблем е ненормално засиленото предсрочно гласуване, отбелязвано на места от наблюдатели на руската компартия. В Москва обаче само някои категории имат право да гласуват предсрочно, посочва изданието.

Властите в Русия правят всичко възможно, за да отблъснат независимите избиратели, но искат да закарат на изборите онези, които се поддават на натиск, или конформистите, податливи на специални технологии, коментира политологът Александър Кинев: "Хората, готови да идат на избори срещу лотариен билет, са ориентирани към патерналистки отношения с властта".

#Русия #избиратели #урните #смартфони #коли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай