Младенов кани групата „Приятели на Сирия“ на среща в София

Младенов кани групата „Приятели на Сирия“ на среща в София
На третата среща „Приятели на Сирия“ България още веднъж ще заяви, че промяната не може да дойде, докато Башар Асад е все още на власт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България предлага да бъде домакин на четвъртата среща на групата „Приятели на Сирия“, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Дипломатът отправя поканата в официално изявление преди третата среща на представители на повече от 90 държави и сирийската опозиция в Париж в петък, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Ще обсъдим с представителите на сирийската опозиция начините за прекратяване на насилието, в резултат на което до момента са загинали над 14 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат дома си или да потърсят убежище в съседни страни“, информира още Николай Младенов.

Той подчертава, че докато преговорите продължават, „пострадалото сирийско население и стотиците хиляди бежанци се нуждаят от спешна хуманитарна помощ“.

Външният министър посочва още, че репресиите и престъпленията на властите в Сирия няма да останат ненаказани и натискът върху режима на президента Башар Асад ще продължи с още санкции.

„Затова на третата среща „Приятели на Сирия“ България още веднъж ще заяви, че промяната не може да дойде, докато Башар Асад е все още на власт. Заедно с това обаче е нужен ясен план за прехода към демокрация, който сирийската опозиция трябва да направи“, се казва още в изявлението на Николай Младенов.

Като част от международните усилия за разрешаване на сирийската криза България е готова да бъде домакин на следваща среща на групата „Приятели на Сирия“, заключава външният министър.

#бежанци #Башар Асад #Николай Младенов #„Приятели на Сирия“ #Сирия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »