Добрев: Цените на тока са факт, няма какво повече да се говори

Добрев: Цените на тока са факт, няма какво повече да се говори
Всички ние трябва да се насочим към енергийна ефективност, не само електроенергия, но и по-ефективно използване на газа, каза още по темата Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на електроенергията вече са факт, причините за тяхното увеличение са съобщени и няма какво повече да се говори по темата, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Той коментира драстичното увеличение на цената на тока с 13% от 1 юли, която предизвика притеснения, недоволство и широк дебат.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев оправда поскъпването с 13% вместо с очакваните 10% с грешни изчисления за дела на зелената енергия в енергийния микс на България.

Според опозицията пък причина за увеличението са дълговете на Националната електрическа компания, която била пред фалит.

„Всички ние трябва да се насочим към енергийна ефективност, не само електроенергия, но и по-ефективно използване на газа“, каза още по темата Делян Добрев.

Според него компенсаторните механизми за бизнеса са програмите за енергийна ефективност и няма как държавата да задели финансов ресурс, за да подпомага бизнеса.

„Стартирали сме програми на обща стойност 600 млн. лв. за такива проекти, говорил съм с някои компании, те имат някои идеи за намаляване на консумацията на газ с около 20-30%“, завърши енергийният министър.

#Делян Добрев #електроенергия #ДКЕВР #ВЕИ #зелена енергия #Ангел Семерджиев #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »