Пожарът на Витоша изпепелил само единични живи дървета

Пожарът на Витоша изпепелил само единични живи дървета
Причината за пожара най-вероятно е човешка грешка, защото инцидентът се е случил в неделя, коментира още инж. Дамян Дамянов (в средата). Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Само единични дървета от живата гора са засегнати при пожара в местността Бистришко бранище на Витоша, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

„Засегната е минимална площ от около 20 хектара суха маса смърчове на по 15-20 години – пострадали от вредители и разразилия се през 2001 г. смерч“, обяви зам.-изпълнителният директор на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, цитиран от „Фокус“.

В момента се правят последните просеки, които целят да отделят тлеещите огнища, съобщи още той и увери, че на мястото има денонощно екипи на пожарната и горските структури, които следят обстановката.

„Причината за пожара най-вероятно е човешка грешка, защото инцидентът се е случил в неделя“, коментира още инж. Дамян Дамянов.

По думите му изгорялата дървесина няма икономическа стойност, а само научна и екологична. Тя не би могла да бъде изнесена, тъй като се намира на територията на биосферен резерват „Бистришко бранище“.

„От началото на годината са възникнали над 280 горски пожара, основната причина за които е човешка небрежност. Според експертни наблюдения едва 1% от горските пожари възниква по естествени причини“, каза инж. Николай Пиронков, експерт по опазване на горите в Изпълнителна агенция по горите.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище #Дамян Дамянов #Николай Пиронков #Изпълнителна агенция по горите #горски пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"