Варненци пак ще протестират

Варненци пак ще протестират
Под натиска на протестиращите общинските съветници в крайна сметка забраниха строителството в Морската градина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на Варна планират нови протести в четвъртък вечерта, въпреки че в сряда общинските съветници забраниха строителството в превърналата се в ябълка на раздора Морска градина.

„Причината за продължаващото недоволство е свързана с укрепването на крайбрежната „Алея първа“, заяви Славена Панайотова от сдружение „Варна диша“, цитирана от bTV.

Тя подчерта, че хората сами се организират, а не сдружението.

Според нея протестиращите не са като цяло срещу укрепването на алеята, а срещу методите, по които това се прави, сред които е и изсичането на дървета.

„Протестите ще продължат, докато проектът „Алея първа“ не бъде преразгледан“, подчерта Панайотова. Тя отправи критики за непрозрачност при приемането на проекта.

В последните седмици общият устройствен план на Варна, който определя развитието на града през следващите 25 години, беше подложен на редица критики от различни обществени групи и най-вече от еколозите, които твърдят, че документът предвижда намаляване на зелените площи и застрояване на Морската градина.

Притесненията бяха, че „Холдинг Варна“ ще застрои крайбрежната ивица в града като „квартал на богатите“.

Под натиска на протестиращите общинските съветници в крайна сметка забраниха строителството в Морската градина. Представителите на ГЕРБ и БСП обаче сега спорят кой изобщо го е разрешил.

„Промяна в позицията на ГЕРБ по отношение на строителството в Морската градина няма. Проявихме воля за забрана на строителството в Морската градина, за което получихме конкретни гаранции“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Иван Портник, който влезе в спор с бившия председател на общинския съвет Борислав Гуцанов.

„Планът е приет през 2008 година, а подписът на г-н Гуцанов стои под него“, посочи гербаджията.

„Още 2008 година е забранено строителството, а специфичните правила, които бяха приети по-късно, позволяваха строителството“, каза Борислав Гуцанов.

#БСП #ГЕРБ #строежи #застрояване #Морската градина #протест #Варна #общински съветници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници