Божидар Димитров иска да премести църква в Националния музей

Божидар Димитров иска да премести църква в Националния музей
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести старинна църква-паметник на културата от пернишкото село Беренде в Националния исторически музей, защото според него в момента е недостъпна, съобщи Дневник, цитирано от ДАРИК. Той заяви, че този път "нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества" и всичко ще бъде направено по буквата на закона.
 
"Св. Петър и Павел" е малък параклис на 1 км западно от с. Беренде. В него има ценни стенописи от XIII в., които изобразяват цар Иван Асен II и според Божидар Димитров са от световно, а не само национално значение, както са категоризирани в момента. Според сайта "Свети места" църквата е в много тежко състояние, разкопана е от иманяри, покривът й е нестабилен и се нуждае от спешна реставрация. Според Божидар Димитров обаче това би било много трудно на сегашното й местоположение и най-елегантното решение би било да се премести изцяло.

Това е честа практика, обясни директорът на НИМ и направи паралел с храмовете Абу Симбел в Египет, преместени парче по парче от ЮНЕСКО заради построяването на Асуанския язовир. "В Италия бяха преместени замъци, крепости. В България също имаме известен опит, съвсем наскоро, две римски гробници, намерени на улица "Позитано" от един италиански инвеститор, който не искаше да губи 400 кв. метра площ и предложи да плати пренасянето им. Те са в НИМ, елате ги вижте", каза Димитров.

Според закона за културното наследство, ако археологичеки обект бъде открит при строителни дейности, собственикът на терена е длъжен да предостави достъп на учените и широката публика до него.
Божидар Димитров твърди, че преместването на тази църква няма да доведе до допълнително увреждане и стенописите ще се запазят много добре. Цялата операция по сметките му би струвала 40-50 хиляди лева.

#Божидар Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"