Пожарът в резервата „Бистришко бранище“ е овладян

Пожарът в резервата „Бистришко бранище“ е овладян
Огнеборците днес ще обхождат терените и ще порверяват за локални огнища. Снимка: МВР
A A+ A++ A

По данни на пожарникари огънят в резервата „Бистришко бранище“ е овладян, пламъците значително са намалели.

Това потвърдиха и живеещи наоколо. Огнеборците днес ще обхождат терените и ще проверяват за локални огнища, ограничава се и броят на доброволците, предаде БНР.

Към мястото на пожара пътуват представители на медиите, след като в сряда вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ще покани журналисти да наблюдават, ако желаят и ако условията позволяват, работата на огнеборците в труднодостъпните участъци на пожара на Витоша.

Междувременно еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева похвали властите и противопожарните служби в България за реакцията им на пожара на Витоша. Тя обаче предупреди, че е нужна сериозна подготовка за очакваните в бъдеще по-чести и по-тежки природни бедствия.

„Българските власти и пожарната защита се справят много добре. Положението е под контрол. Имахме готовност да добавим един хеликоптер от Румъния, но не се наложи“, каза Георгиева.

„Ние виждаме, че природата става все по-свирепа и за това, което ни чака в бъдеще, трябва по-сериозно да се готвим. Тази година горските пожари започнаха рано. В момента в Европа в 7 страни има пожари и се очаква, че сезонът тази година може да е по-тежък и по-продължителен. Трябва да се работи за повече техника, повече оборудване, повече екипировка и повече доброволци. Трябва да сме готови за по-чести и по-свирепи природни бедствия“, подчерта еврокомисарят.

#България #пожарникари #хуманитарна помощ и реакция при кризи #еврокомисар по международно сътрудничество #Кристалина Георгиева #„Бистришко бранище“ #Витоша #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници