ГЕРБ иска комисия да регулира ДКЕВР

ГЕРБ иска комисия да регулира ДКЕВР
Намеренията са въпросната комисия за контрол над ДКЕВР да се създаде на паритетен принцип, за да няма ГЕРБ мнозинство, а да има повече представители на опозицията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се създаде постоянна комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е предложил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда.

Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който бе побързал да отиде в Народното събрание и да съобщи на депутатите идеята на министър-председателя, предаде „Медиапул”.

Намерението да се създаде надзорник на ДКЕВР идва ден след като КТ „Подкрепа" поиска Държавната агенция „Национална сигурност" да провери работата на членовете на енергийния регулатор, а те от своя страна да подадат оставки.

Комисията е под постоянни атаки от миналия петък насам, след като неочаквано промени решението си да вдигне цената на електроенергията с 13 процента за бита вместо с коментираните дотогава 10 на сто. Тарифите за бизнеса пък се повишиха с 16 процента.

Обяснението на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев за поскъпването в повече на тока е прекалено голямото увеличение на присъединените в предишните два месеца проекти за производство на ток от възобновяема енергия.

От думите му стана ясно, че инвеститорите ударно бързали в проектите, за да хванат старата цена на тока от слънце, вятър и биомаса, която от 1 юли намаля значително.

Добрев още в петък побърза да се разграничи от ДКЕВР като обясни, че още през март било видно, че комисията греши в сметките си за възобновяемата енергия, но не искал да се меси, защото регулаторът е независим.

Сега обаче явно вече се мисли за регулатор на регулатора, коментира „Медиапул”.

Намеренията са въпросната комисия за контрол над ДКЕВР да се създаде на паритетен принцип, за да няма ГЕРБ мнозинство, а да има повече представители на опозицията.

Не стана ясно обаче на чие подчинение ще е надзорникът на регулатора, който от своя страна е на пряко подчинение на Министерския съвет и неговите членове се назначават от премиера с петгодишен мандат.

За да се сформира тази контролна комисия, ще трябва също така да се промени Законът за енергетиката, който тъкмо във вторник бе приет окончателно от парламента.

Парадоксалното е, че одобрените на второ четене в пленарна зала текстове би трябвало да увеличат правомощията на ДКЕВР, която се води, че е независима комисия.

Според влизащите в сила поправки комисията би трябвало да засили своя контрол над енергийните дружества, а сега излиза, че над нея ще има неясно каква шапка, коментира още електронното издание.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма също така обвини предишните управляващи, че заради тях сега толкова поскъпва зелената добавка към цената на тока.

През 2008 г. Тройната коалиция променила тогавашния Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата и срокът за гарантирано изкупуване на електроенергията от фотоволтаици бил удължен заради „печатна грешка" от 12 г. на 25 г., вместо на 20 г. Това струва на държавата милиарди, заяви Добрев.

От ГЕРБ раздадоха на журналистите стенограма от въпросното заседание на Народното събрание през 2008 г., според която председателстващият заседанието Любен Корнезов от БСП се усъмнява, че в доклада на комисията за второ гласуване са записани 20 г. вместо 25 г., а Рамадан Аталай от ДПС потвърждава от място, че има печатна грешка.

Внимание на объркването обърнал и независимият депутат Минчо Христов, но текстът бил гласуван с повечето години.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #премиер #Бойко Борисов #Ангел Семерджиев #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #ток #ГЕРБ #ВЕИ #зелена енергия #тройната коалиция #БСП #Любен Корнезов #Рамадан Аталай #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »