Откриха уникално хидротехническо съоръжение в Перперикон

Откриха уникално хидротехническо съоръжение в Перперикон
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

То представлява цистерна за събиране на вода, а пред него най-вероятно е имало фонтан. Съоръжението е от втори век от новата ера и показва невероятните умения на древните строители. Според археолозите изградената система работи и след хиляди години, информира БНТ.

Това е втората по големина цистерна за събиране на питейна вода, открита на Перперикон. Намира на входа на южния квартал, откъдето е минавал основният път за каменния град.

Проф. Николай Овчаров, ръководител на експедицията на Перперикон: В нея е съчетан място за събиране на вода с една прекрасна чешма, както е изглеждала тогава - с бронзов чучур, вероятно с формата на глава, не е запазен днеска и с един много интересен канал, по който се е отводнявала цистерната.

Имало е и фонтан и той е бил първото нещо от Перперикон, което са виждали пътниците в древността. Цистерната, фонтанът и чешмата са били свързани в общ архитектурен комплекс с колонади и богата украса. Най-интересна се оказала изключително сложната система от издълбани с невероятно точност канали в скалата. Тя е създадена преди 1 800 години, а последните проливни дъждове са доказали, че и досега работи безупречно.

Предполага се, че съоръжението е част от античен храм, но само бъдещите проучвания ще докажат това.

#археолози #Перперикон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »