Борисов обясни „като на курсанти": Бърз край на пожара на Витоша

Борисов обясни „като на курсанти": Бърз край на пожара на Витоша
Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до 3 часа ще бъде потушен, заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Марица". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до три часа ще бъде потушен, заяви в сряда следобед премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Марица".

„Преди 2 часа някъде ми докладваха, че вече са влезли вътре в пожара. Това означава, че ако съдя за моето време, когато гасяхме, до около 2-3 часа трябва да го ударят пожара вече," каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят посочи, че докато не влязат машините и да има на място техника с помпи, няма да може да се потуши пожарът само с хеликоптерите.

„Гасенето на пожари е наука. Понеже разбирам тенденцията на въпроса, аз ще ви говоря като на курсанти, на които съм преподавал доста години как се гасят пожари. А самият аз съм практик. Имам хиляди погасени пожари, от тях сигурно поне 15-20 горски. И никога не съм дал като пожарникар, дори да си помисли някой, че трябва да ходи да пита министър, камо ли премиер за пожар", заяви още той.

„Затова на моите колеги там – и на Васьо Ангелов, и на Оги Методиев, и на Николов сутринта им казах – три дена правихте просеките, много е тежък теренът, без да закараш автомобилите там, горски пожар със самолети или вертолети не се гаси. Той само се локализира и се правят опити да не се разшири. Пожарът се гаси, когато вкараш противопожарната техника вътре в пожара", разясни Борисов.

Борисов поясни, че отказаната израелска помощ е заради това, че самолетът, който те искат да ни изпратят, е по-неефективен от хеликоптерите, с които разполагаме ние. А освен това е можело да стане катастрофа във въздуха между хеликоптера и самолета.

"Израелският самолет вози 3 тона вода, а хеликоптерът вози 3,5 тона вода. Разликата от двете машини е, че самолетът минава на високи скорости и не винаги може да уцели пожара. Ако лети самолет, хеликоптерите не могат да стоят там, защото може да се ударят там", посочи Бойко Борисов.

„Не можем да пуснем повече доброволци от тези, които сме пуснали, защото няма кой да ги пази. Аз като професионалист съм се душил три пъти от пожари и три пъти съм влизал в болница. Най-добрите ми колеги също са били с мен в болница. И ако изпуснем някой доброволец, не дай си боже да загине, тогава всички вие ще ме питате, защо ги пуснахте тези доброволци там. 450 пожарникари имаше през нощта там. Всичко сме изпратили, което имаме. Николов (Николай Николов, директор на ГД ПБЗН – бел.ред.) ми е бил войник на мен," каза още той.

„Експертите ще кажат дали е умишлен пожарът. Няма никой полза това да е умишлен пожар," категоричен е Борисов.

#пожар #Витоша #Бистрица #Бойко Борисов #министър-председател #пожарникари #горски пожар #доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници