Доброволците и добрата воля на властта

Доброволците и добрата воля на властта
A A+ A++ A

Яростният горски пожар на Витоша, който бушува вече от 4 дни в Бистришкото бранище край София, разяри екоактивистите и доброволците с неадекватната по думите им организация от страна на държавните структури.

Защо ли им вярвам?

Преди няколко години като студент в САЩ имах шанса – а и щастието – да помогна като доброволец в щатите Мисисипи и Луизиана за възстановяването от щетите, нанесени от урагана „Катрина".

Като доброволец. За пръв път. Не защото по-рано не съм имал добра воля да помагам, а защото преди да отида в САЩ, бях в България, където дори и да имаш огромното желание да бъдеш доброволец, за да помагаш при справяне с последиците от природни бедствия, това обикновено няма как стане.

Причината е проста. В България, която дължи Освобождението си до голяма степен на няколко хиляди добролци (опълченци), днес липсва социална инфраструктура за използване на доброволци, липсва и съответната обществена нагласа и култура, която да ги насърчава.

Няма организация от страна на държавните структури и/или неправителствения сектор (с малки изключения), която да организира, направлява, обучава и т.н. доброволците, които евентуално ще се стекат във време на нужда.

Именно затова аз дължа едно от най-незабравимите преживявания в живота си – седмиците, прекарани в доброволческите групи след ургана „Катрина" - на американската социална инфраструктура за тези дейности.

Не само това – всъщност в моя университет имаше толкова много желаещи да бъдат доброволци, че се наложи да се явявам на конкурс с няколко кръга, включително интервю. Понеже бях единственият чужденец сред кандидатите, тогава ме питаха с известно учудване защо кандидатствам. Обясних им, че, освен желанието да помогна, винаги съм искал да бъда доброволец в такива ситуации, но в страната, откъдето идвам, почти няма възможност, т.е. организация за такива дейности.

Жалко, защото доброволческата дейност не само помага в критични моменти, но и гради едно истинско, здраво и гражданско общество, с ценности.

За съжаление обаче в България доброволците могат да направят твърде малко с добрата си воля, защото отсъства такава от страна на властта.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#пожар #доброволци #доброволец #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"