Доброволци: Пожарът на път към Бистрица, а властта отказва помощ

Доброволци: Пожарът на път към Бистрица, а властта отказва помощ
Доброволците вече четвърти ден помагат на огнеборците при гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора над Бистрица, а властите отказват самолети от Израел, алармираха доброволци от Коалиция „За да остане природа в България“.

Доброволците вече четвърти ден помагат на огнеборците при гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша.

Според тях на Витоша цари хаос в организацията на работа, обикновените хора и пожарникарите се опитват с всички сили да противодействат на огъня, но работата им е възпрепятствана от липсата на елементарна техника, предаде Дарик радио.

„Пожарникарите са демотивирани. Има недостиг на техника и липса на организация. Опитваме се с трици да ловим маймуни“, посочи доброволецът Димитър Кацов на специална пресконференция на „Партията на Зелените“.

По думите му от неделя се лъжат хората, че пожарът е ограничен и доброволци биват връщани, за да се поддържа спокойствие у гражданите.

„Никой не може да си обясни как може да се повтаря дни наред, че положението се овладява,  при положение че пожарът се разраства. Да, там където вече е изгоряло, не гори. Ако очакват да изгори цялата гора, за да спре пожарът, натам вървим“, добави той.

„В понеделник бях цял ден горе. Думите на пожарникарите в края на деня бяха: „Опитваме се с трици да ловим маймуни“. Питахме пожарникарите какво да правим, отговорът им беше, че без вода нищо не можем да направим. Не мога да разбера началниците им и тези над тях – в крайна сметка и министър-председателят ни е огнеборец. Много пари ли ще струва на държавата?! Защо не идва помощ от въздуха с много вода“, каза още Димитър Кацов.

Според него овладяването на пожара е илюзия, която се създава, за да не се посрами честта на Бойко Борисов като огнеборец. Той допълни, че за гасене на пожара няма нужни условия, нито оборудване, налице е силен дефицит на помпи и резачки.

По думите на Александър Дунчев това, което е направено, е да се ограничи южният фронт на пожара. Остава най-проблемен огънят, който върви към зелената гора, над село Бистрица.

Трите хеликоптера, които не спират да работят, успяват единствено да ограничат пожара, за да не се разраства, но не могат да загасят огъня, обясни Дунчев.

По време на пресконференцията още стана ясно, че на Витоша има достатъчно доброволци, но никой не ги организира в активни отряди.

Доброволците трябва да бъдат обучени и да им бъде раздадена екипировка, която да ги предпазва от евентуални изгаряния. Това е още едно от нещата, с които не разполага българската пожарна организация, твърдят представителите на екоорганизациите.

В гасенето на пожара днес участват над 400 души, сред които има пожарникари, горски служители и доброволци, съобщи пък столичният кмет Йорданка Фандъкова, която в сряда сутринта е облетяла с хеликоптер зоната на пожара.

Според нея на мястото в момента има само едно огнище. Според учителя по английски език Димитър Кацов, който е участвал в доброволните дружини, на Витоша липсва всякаква организация на работата, достатъчна наличност на специализирана техника и инструменти.

Направени са просеки за придвижване на противопожарна техника за гасенето на пожара, а дължината й е около километър и половина, каза още Фандъкова и допълни, че предстои да се изградят още 300 или 400 метра.

За сравнение, според доброволците една просека с такава дължина се прави за един ден, което ангажира около 60 души.

Остава само една отсечка, по която да се работи днес, е забелязала Фандъкова.

Според Александър Дунчев почти всички от доброволците, които наблюдават работата на Витоша, са сигурни, че пожарът в „Бистришко бранище“ е умишлено запален.

#Витоша #Бистришко бранище #Бистрица #пожар #доброволци #пожарникари #Израел #самолети #вертолети #хеликоптери #Йорданка Фандъкова #кмет #Партията на Зелените #Коалиция „За да остане природа в България" #Димитър Кацов #Александър Дунчев #Бойко Борисов #премиер #огнеборец #пожарникар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"