Румънският парламент „изритва” президента

Румънският парламент „изритва” президента
Президентът на Румъния Траян Бъсеску. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънските депутати започнаха процедури за отстраняване от длъжност на президента Траян Бъсеску, съобщи новият председател на парламента в Букурещ Валериу Згонеа.

Народните представители от управляващата лявоцентристка коалиция поискаха свикването в четвъртък и петък на извънредно заседание на парламента, за да обсъди искането за отстраняване на президента от длъжност, съобщи Згонеа пред журналисти, цитиран от АФП и БГНЕС.

По време на срещата си те ще обсъдят призивите за сваляне на дясноцентристкия държавен глава от власт, обяви още Згонеа.

„Документът за отстраняване на президента от длъжността му е готов и ще бъде изпратен до постоянните бюра в парламента следобед", заяви от своя страна заместник председателят на Камарата Виорел Хребенчиуч.

Текстът от 17 страници се отнася до последните две години от мандата на Бъсеску, допълни той, без да уточнява в какво точно е обвинен президентът.

Според румънското законодателство държавният глава може да бъде отстранен от длъжност от парламента, „ако извършва тежки нарушения, противоречащи на разпоредбите на Конституцията".

Ако предложението за отстраняване бъде одобрено, до 30 дни трябва да се организира референдум за свалянето на президента.

Бъсеску вече беше отстранен от длъжност от партиите в Социално-либералния съюз през май 2007 г., пет месеца след присъединяването на страната към ЕС.

Той обаче се върна на поста си, след като мнозинството румънци гласуваха срещу отстраняването му на референдум.

От тогава рейтингът му се срина заради драконовските мерки за ограничаване на разходите, които той наложи през 2010 г. в съгласие с ЕС и МВФ.

#Парламент #Букурещ #Румъния #президент #Траян Бъсеску #ЕС #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"