Българинът предпочита да ходи на киното

Българинът предпочита да ходи на киното
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Българинът е предпочитал повече посещения на кино, отколкото на пърформънси /концерти, изпълнения, прояви на живо/, показват данни от анализ на Евростат за някои от културните предпочитания на европейците през миналата година.

Над 5,5 милиона българи са гледали различни филми през миналата година, като близо 1 милион са се оказали заклети киномани и са посещавали 4 или повече пъти кината в страната.

От прожектирани у нас около 6 500 различни филма - най-много са били американските продукции - близо 4000, европейските - около 1800 и българските - около 700. Най-многобройна е групата на любителите на кино във възрастовата граница 25-54 години /близо две трети от посещенията/.

Близо 9 на сто от българите се оказват киномани, като посещават 4 или повече пъти филмови прожекции при среден показател за ЕС - 17%.

През изследвания период са били реализирани над 1000 концерта на живо, като повече от една трета от тях /383 концерта/ са били поп, рок или фолк изяви. Редовни посетители на подобни концерти /повече от 4 посещения/ са били около четвърт милион българи на възраст 25-34 години. Редовни любители на пърформънсите са около 7 на сто от българите, при среден показател за ЕС - 14 на сто.

#кино #театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »