Министерствата се допитват до БАН по програмните проекти

Министерствата се допитват до БАН по програмните проекти
Премиерът представи на министрите в сряда новия председател на БАН академик Стефан Додунеков. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Вече всяко министерство ще се допитва до Българската академия на науките (БАН) по всичките си програмни проекти, заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът представи на министрите в сряда новия председател на БАН академик Стефан Додунеков.

След срещата Борисов накара финансовия министър Симеон Дянков да го изпрати, за да „стоплят отношенията“.

Отношенията между БАН и вицепремиера се обтегнаха, когато Дянков нарече учените „феодални старци“ по време на протестите им срещу орязването на държавната субсидия за Академията.

В сряда в началото на заседанието на кабинета Борисов обясни на министрите си, че иска да им представи председателя на БАН, тъй като правителството „изключително много му разчита за това, което прави, и като визия, и за програмния период до 2020“, цитира го БГНЕС.

„Поговорихме доста по темите, имаме една много сходна визия. Първо, да му кажем „добре дошъл“, второ, да провеждаме месечни срещи с него. Всяко министерство да се допитва до БАН по всичките си програмни проекти, да получава информация от БАН, а пък това, което може да е спорно или да донесе допълнително капацитет, те са отворени, така че да им се възлага и да се прави“, нареди премиерът, преди да даде думата на Додунеков, който пое поста преди по-малко от месец.

„Присъствието ми на заседание на кабинета е изключително важен знак по отношение на Академията, защото моето дълбоко убеждение е, че БАН няма бъдеще без тесни контакти с държавните институции и на първо място с оперативното управление на държавата“, заяви от своя страна Додунеков.

Той каза на министрите, че основен приоритет на БАН ще бъде работа по националните приоритети, по програмите на българската държава, по приоритетите на ЕС.

„Искам да ви гарантирам, че БАН има един много сериозен потенциал, който може успешно да работи за постигане на тези приоритети. Отворени сме за изпълнение на сериозни държавни поръчки, и то с високо качество“, заяви още академикът.

Регионалният министър Лиляна Павлова напомни на премиера, че на заседанието ще бъде представен анализ на БАН.

„Днес ще представяме на вашето внимание резултатите от социално-икономическия анализ, направен в цялата страна, на междурегионалните и вътрешнорегионалните развития в контекста на следващия програмен период. Използвам случая да поздравя и да благодаря на екипа на БАН“, каза Павлова и изтъкна, че благодарение на Академията властта в България ще има една добра основа.

Накрая премиерът пожела на Стефан Додунеков от името на всички си министри „На добър час!“.

„Да ни помагате, тъй като БАН е място, където се прави наука, и във времето, в което искаме иновациите, новите технологии да бъдат въвеждани следващите години, можете максимално да сте ни от помощ“, каза Бойко Борисов.

„Дянков, изпрати академика, за да се стоплят отношенията между БАН и финансовото министерство“, нареди накрая премиерът.

#Българската академия на науките #БАН #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #Лиляна Павлова #регионален министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »