Гърция и България ускоряват строежа на газовата връзка

Гърция и България ускоряват строежа на газовата връзка
Президентът на България Росен Плевнелиев е на официално посещение в Атина на гръцкия си колега Каролос Папуляс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ускоряване на изграждането на газовата връзка между България и Гърция е било обсъдено по време на пленарните разговори между президентите на двете държави в Атина.

„Гърция смята за изключително важно насърчаването на българо-гръцкото сътрудничество във всички големи енергийни проекти“, заяви гръцкият президент Каролос Папуляс по време на съвместно изявление с българския си колега Росен Плевнелиев, предаде агенция „Фокус“.

„Газовата връзка между България и Гърция е от съществено значение за енергийната диверсификация на България, тъй като към момента страната е зависима от доставките на природен газ през Украйна“, каза от своя страна президентът Плевнелиев.

„Съгласихме се, че бъдещето на нашите съседни страни, особено в Западните Балкани, е в самия Европейски съюз“, посочи още Папуляс.

„Важно е по-нататъшното укрепване и насърчаване на сътрудничеството с приятелска България. Духът на солидарност и разбирателство, който преобладава в отношенията между нашите две страни, особено в условията на криза, е пример за сътрудничество между приятелски и съседни страни“, добави той.

Папуляс уточни, че в четвъртък сутринта ще се проведе гръцко-българска бизнес среща, която цели да насърчи по-нататъшното сътрудничество на фирми от двете страни.

„България е важен търговски партньор на Гърция“, каза още президентът Каролос Папуляс.

Гръцкият държавен глава пожела успех на Кипър във времето, в което страната оглавява ротационното председателство на Европейския съюз.

По думите му Кипър поема едно трудно дело през следващото шестмесечие.

#Гърция #България #Каролос Папуляс #президент #Росен Плевнелиев #държавен глава #газова връзка #Украйна #Кипър #ротационно председателство на ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"