Станишев става шеф на европейските социалисти

Станишев става шеф на европейските социалисти
Поемането на председателството на ПЕС се определя от наблюдатели като логична стъпка в кариерата на Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще ръководи Партията на европейските социалисти (ПЕС) до конгреса й догодина.

Очаква се Станишев да бъде избран за временно изпълняващ длъжността шеф на ПЕС на форума на европейската левица, съобщава вестник „Труд“.

Форумът на европейските социалисти започва в четвъртък в Брюксел и ще продължи до събота вечерта.

Според запознати председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусен ще подаде оставка, след като произнесе встъпителната си реч.

Станишев ще присъства на събитието заедно с голяма българска делегация, в която са се включили кметове, общински съветници и местни водачи на БСП.

Групата пътува по покана на евродепутата от червената партия Кристиан Вигенин. Визитата била подготвена отдавна и съвпаднала с форума на ПЕС.

В състава на делегацията за съвета на ПЕС са освен Станишев, шефката на международния отдел на „Позитано“ 20 Деница Златева, бившият кмет на Смолян Дора Янкова и депутатът Георги Пирински.

Според запознати се смятало, че е добре бивши министри или премиери да оглавяват европейските организации на левицата, защото те били „на ти“ с лидерите на Европа.

Наблюдатели определят решението бившият български премиер да застане начело на ПЕС като логична стъпка в кариерата му.

Станишев е постоянен член на президиума на ПЕС от 2002 г., а от пролетта на 2010 г. оглави новосъздадената мрежа на ПЕС за външна политика, припомня „Дневник“.

БСП е член на ПЕС от 2005 г., а на Социалистическия интернационал – от 2003 г.

#Сергей Станишев #лидер на БСП #БСП #социалисти #Партия на европейските социалисти #ПЕС #Брюксел #премиер #министър #Пол Нируп Расмусен #председател на ПЕС #Деница Златева #Дора Янкова #Георги Пирински #депутат #евродепутат #делегация #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"