Разград на протест

Разград на протест
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Разград – на протест! Причината – лошата миризма, която се носи над  града от началото на месеца. Има ли обгазяване и изпускане на вредни емисии във въздуха и каква е причината?

Румяна Генчева от 40 години е жител на Разград. Твърди, че от началото на месец август над градa се носят лоши миризми, информира НОВА.

„Тук има училище, детска градина. По-горе също детска градина, но тези миризми се усещат в целият град. Особено през нощта. Особено, когато мислят, че хората не дишат, а ние дишаме. Все още дишаме. Такава смрад е. Не мога да си представя нашите дечица. Детето спи до мен, просто ми е жал, то какво диша”, разказва Румяна Генчева – жител на Разград.

За лошата миризма във въздуха на Разград говорят всички от квартал „Лудогорие”.

„Всяка нощ, в 12 часа, през нощта като започне да мирише – до сутринта. Смрад! Затваряме в тези горещини. Който няма климатик, какво прави?! Е, снощи, има гости от Германия. В къщи сме се затворили и те викат: „Как живеете тук?”. Какво да правим?”, казва Йовчо Рашков – жител на Разград.

Подобна ситуация в Разград имаше през месец октомври, миналата година. Тогава бе установен източникът на миризмите – пречиствателна станция на фармацевтичен завод.

„При предходни проверки, миналата година, на това дружество са съставени наказателни глоби и санкции, като те са предприели действия. Към настоящия момент се изгражда ново физико-химично стъпало към тази пречиствателна станция”, обяснява инж. Христо Милков – началник-отдел в РИОСВ-Русе.

Сега, сигнали за лошо качество на въздуха, има отново и те са подадени до регионалната екоинспекция в Русе. 

От фармацевтичното дружество, заявиха че от РИСОВ  - Русе извършват проверки на пречиствателната им станция има и без да са подавани сигнали.

„При всеки сигнал за миризми идват при нас. На друго място не знам дали ходят. Нямам информация. И ние имаме протоколи от всичките тези проверки. Особено, тук, последният месец през три дена, в общи линии, идваха на проверки. На нашата пречиствателна станция мирише, както на всяка пречиствателна станция иначе няма да се казва „пречиствателна” ако миришеше на рози, а ще се казва „Розариум”. Във всички пречиствателни съоръжения има миризма, която обаче е локална и е съвсем минимална. Тя не може да се разпространява, да задушава хората и т.н.”, обяснява Теменуга Газдова – управител на клон на фармацевтичен завод.

Официално, обаче, източникът на лошите миризми, не е установен. Ето тази мобилна лаборатория е от две седмици в Разград. До няколко дни трябва да излезе докладът от нея за качеството на въздуха. И докато чакат резултат, жителите на Разград излизат на протест, тази вечер, от 18 часа. Заради проблемa и общинският съвет свиква извънредна сесия след ден.

 

 

#Разград #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"