Военните тестват пожарен танк в реални условия на Витоша

Военните тестват пожарен танк в реални условия на Витоша
Пожарната машина ТП – 62 е разработена на базата на танк Т-62 от ТЕРЕМ-Търговище. Снимка: МО
A A+ A++ A

Танк Т-62, преоборудван за гасене на пожари, ще се включи в потушаването на огъня в местността Бистришко бранище на Витоша, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Противопожарният танк ТП-62, дело на военния завод Терем - Хан Крум ЕООД в Търговище, е с вместимост 10 тона вода и в момента се движи на трайлер, съопровождан от военна полиция, от завода към мястото на пожара и вероятно ще бъде в София около 17:00 часа, според пресцентъра на МО.

Аню Ангелов посочи, че танкът ще се включи в овладяването на пожара, тъй като има възможност да прави просеки с широчина 4–6 метра, а може и да гаси.

По думите на военния министър, основният проблем ще бъде как ще бъде качена машината на високото, но се надява да няма проблем, защото тя е верижна, много високопроходима.

„Това е прототип, за който са правени презентации не само към българските институции и към чужди институции и държави. Засега нямаше никакъв интерес“, заяви Аню Ангелов.

Той посочи, че има и танкови шасита, които могат да се преоборудват по същия начин и ако има интерес, заводът е готов да ги изработи.

„Засега имаме само един прототип и ще видим как той ще действа в реални условия“, заяви военният министър.

Аню Ангелов е категоричен, че поисканата помощ от армията не е закъсняла. Той посочи, че военните и автомобилите там са на разположение на пожарната. Вертолетите пък се ръководят едновременно от командния център.

Разходите на армията ще бъдат покрити от Междуведомствената комисия по бедствията. Колко точно са парите, от военното министерство ще правят разчети след края на пожара.

Два военни хеликоптера Ми-17 участват от първия ден в гасенето на пожара. Екипажите на хеликоптерите на 2 и 3 юли са извършили 148 захода и са хвърлили над 360 тона вода над района на пожара.

Удвоен е и броят на военнослужещите от Сухопътните войски, включени в гасенето на пожара на Витоша, и в момента те са 82-ма.

Пожарната машина ТП – 62 е разработена на базата на танк Т-62 от ТЕРЕМ-Търговище, съобщиха от Министерство на отбраната.

Тя е предназначена за потушаване на пожари на трудно достъпни места. Гасенето се извършва посредством две помпи - пожарна помпа FOX III-ROSENBAUER и помпа тип UHPS VAN-ROSENBAUER, която гаси със силата на струята и е със свръх високо налягане.

Машината е оборудвана с гребло, което запълва оврази със земна маса, за да може да премине както друга техника, така и самата машина.

Към ТП-62 е монтиран и плуг, който ограничава разрастването на пожара, като прави просека, обръщайки почвата.

#Аню Ангелов #Бистришко бранище #пожар #Витоша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"