НАСА ще изпрати поздравително съобщение до "Вояджър-1"

НАСА ще изпрати поздравително съобщение до "Вояджър-1"
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

НАСА ще изпрати поздравително съобщение до „Вояджър-1“ по случай 40-ата му годишнина
Американската космическа агенция НАСА търси предложения за послание, което да изпрати до сондата „Вояджър-1“ по случай 40-ата годишнина от изстрелването й, информира "Франс прес", цитирана от НОВА.

Публиката ще трябва да гласува в социалните мрежи какво кратко съобщение Земята да изпрати до малкия космически пътник, който продължава да се носи в открития Космос. На своя сайт от НАСА посочват, че обществеността ще може да даде предложенията си за послание до 15 август, което обаче не трябва да е по-дълго от 60 знака. 

В момента „Вояджър-1“ се намира на 13 млрд. мили от Земята, което я прави най-отдалеченият обект, направен от хора.

Сондата е и първият космически кораб, който навлиза в т. нар. междузвездно пространство. НАСА определя неговото начало като мястото, където слънчевите енергийни потоци и магнитно поле вече нямат влияние върху заобикалящата среда.

„Вояджър-1“ е изстрелян на 5 септември 1977 г., а неговият посестрински кораб „Вояджър-2“ излита към Космоса две седмици по-рано. Целта и на двата е да изследват големите планети в Слънчевата система – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

„Вояджър-2“ е изстрелян първи, тъй като неговата траектория е по-дълга и съответно той е по-бавен. Сега той се намира на почти 11 млрд. мили от дома.

Неочакваната продължителност на мисиите на двете сонди, както и техният успех продължава да радва астрономите. Така например от НАСА съобщиха, че „Вояджър-1“ е първият космически кораб, забелязал гръмотевици на друга планета, освен Земята – на Юпитер. 

#НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"