Дянков прогнозира понижение на лихвите след пускането на държавни облигации

Дянков прогнозира понижение на лихвите след пускането на държавни облигации
Симеон Дянков съобщи, че България не иска вече да влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - ERM 2, защото след две години ще трябва да влезе в еврозоната, а бъдещето й не е ясно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Емисията облигации на международните пазари ще доведе до понижение на лихвите, убеден е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Освен това той прогнозира, че ГЕРБ ще спечели втори мандат заради политиката, която води, защото хората виждат, че нещо се прави.

„Освен Швеция, ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет," заяви Симеон Дянков пред БНТ.

В понеделник България пласира петгодишни облигации при доходност 4,4%, оценявана като ниска.

„Получих поздравления за това, което направих от Пламен Орешарски, Мартин Димитров, Иван Костов и Йордан Цонев," похвали се финансовият министър.

По думите му, българските инвеститори са били изолирани от сделката с подкрепата на банките и за да се получи по-голяма диверсификация.

Симеон Дянков заяви, че успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно.

„Имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис" ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс" – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес. Ще помогне на банките, защото техните лихви автоматично падат, оттам след време на бизнеса и домакинствата. Така че като цяло сме доволни," каза още Симеон Дянков.

Финансовият министър припомни, че България е и сред държавите, които са покрили всички количествени критерии за влизане в еврозоната, въпреки че на този етап това не е цел за страната ни.

Симеон Дянков съобщи, че България не иска вече да влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - ERM 2, защото след две години ще трябва да влезе в еврозоната, а бъдещето й не е ясно.

Той поясни, че няма смисъл страната ни да плаща дълговете на другите държави, които са в еврозоната, давайки за пример недоволството на Словакия.

Вицепремиерът коментира и темата с изместването на държавната администрация в провинцията, като отново заяви, че тези промени няма да струват скъпо на държавата.

Той уточни, че за да бъде преместена дадена агенция в провинцията, има условие към общините да бъде предоставена общинска сграда.

Симеон Дянков уточни, че служителите, които не искат да напуснат София и да отидат в провинцията заедно с агенцията, ще бъдат уволнени. По думите му, в това няма нищо лошо, защото всеки си избира сам пътя.

#Симеон Дянков #облигации #„Мудис" #Пламен Орешарски #Мартин Димитров #Иван Костов #Йордан Цонев #еврозона #ERM 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »