Ще вали звезден дъжд от Персеиди

Ще вали звезден дъжд от Персеиди
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Персеидите представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите юлски и августовски нощи. Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август. Доц. д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет обяснява, че Персеидите са частици, изхвърлени от кометата Суифт-Тътъл по време на многобройните й преминавания през вътрешната част на Слънчевата система.

Метеорите от този поток са наречени Персеиди, тъй като по време на максималната им активност точката от която изглежда, че навлизат в земната атмосфера, наречена радиант, се намира около звездите в съзвездие Персей. 

Периодът на въртене на тази комета около Слънцето е 136 години.

Персеидите са бели метеори със следи, движещи се със скорост около 60 км/сек. Повечето от тях изгарят в мезосферата и/или термосферата на земната атмосфера на височина над 80 километра.

Луната ще бъде във фаза две денонощия преди последна четвърт (74%) и това ще затрудни наблюдаването на по-слабите метеори. Желаещите да наблюдават явлението е нужно да излязат на неосветено място, далеч от населени места и изкуствени светлинни източници и да гледат към радианта на потока или към най-високата точка  от небосвода. 

#Персеиди #метеорен поток #Слънцето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"