3-годишните на тест - проверяват могат ли да учат

3-годишните на тест - проверяват могат ли да учат
източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Тригодишните деца, които посещават детска градина, ще минават през задължителна оценка на обучителните си способности и рисковете от обучителни затруднения - това предвижда проектът нанова наредба за приобщаващо образование, който беше представен в Министерството на образованието. Оценяването на децата ще влезе в сила най-рано от следващата учебна година, а самата оценка ще се прави от учителите, които ще бъдат обучени на това. С наредбата се въвежда и допълнителен начин за уведомяване на родителите при налагане на наказание на учениците - по електронната поща.
 
Децата на възраст от три до три години и половина в детските градини ще бъдат оценявани какво могат и с какво се затрудняват, чрез специален тест, разработен от БАН. Съветникът в Министерството на образованието Мария Семерджиева обясни защо е избрана тази възраст
 
"Най-ранната възраст, в която децата постъпват в детските градини. И като погледнем към стандартите за ранно детско развитие смятаме, че това е периодът, в който можем да възстановим най-напред възникналите предпоставки за обучителни трудности", посочи тя.
 
Наредбата дава допълнителни възможности на училищните екипи в комуникацията им с родителите - при проблем с даден ученик, учителят ще може да изпраща задължителното уведомление и по имейл, вместо да изчаква свързване по телефона. Има и крайна мярка:
 
"Когато трайно не може да бъде открит родителят и да се обсъди налагането на санкция на детето, има механизъм, според който директорът на училището уведомява, че това дете е оставено без родителска грижа. Уведомява отдел "Закрила на детето". Защото според разпоредбите на закона за предучилищното и училищно образование, дете в риск е такова дете, което трайно е останало без родителска грижа".

Нови са и правилата за извиняване на отсъствия - до 3 дни по семейни причини ще се разрешават само с уведомление до класния ръководител, а до 7 дни - с уведомление до директора. Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че новите учебници за втори, шести и осми клас трябва да бъдат доставени до училищата в периода от 10 до 20 септември.

 "Застраховам се и допускам, че в някои училища няма да бъдат доставени. Дори и да ни бъдат доставени на 15 септември, закъснението ще бъде малко", каза Вълчев.
 
Там, където има закъснение, ще бъде осигурен електронен вариант на учебника.

#детска градина #Министерство на образованието #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"