Северна Корея готви план за ракетни удари по американския остров

Северна Корея готви план за ракетни удари по американския остров
източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Северна Корея обяви, че ще е готова с план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

В съобщението се цитира генерал Ким Рак-кьом, командващ стратегическите сили на севернокорейската армия. Той се заканва, че севернокорейските ракети със среден обсег "Хвасон-12" ще прелетят над Япония, ще изминат общо 3356,7 километра за 1065 секунди и ще паднат в морето на 30-40 километра от остров Гуам.

Генерал Ким нарича президента на САЩ Доналд Тръмп "лишен от разум" човек, с когото "нормален диалог не е възможен". Тръмп "разбира само от сила", подчертава той.

Северна Корея излезе с този коментар, след като президентът на САЩ във вторник обеща на затворената комунистическа страна "огън и ярост", ако тя не промени войнствения си курс и извърши агресия. В първа реакция, вчера КНДР даде да се разбере, че проучва внимателно план за нанасяне на ракетни удари по Гуам. През деня Тръмп продължи вербалната ескалация, като похвали американската ядрена мощ.

В международен план няколко държави изразиха безпокойство от войнствения тон, подет от президента на САЩ. Германия призова всички страни към сдържаност, а Китай, единственият истински съюзник на Северна Корея, апелира за избягване на думи и действия, които може да повишат напрежението на Корейския полуостров.

Въпреки севернокорейските заплахи редица експерти изразяват съмнения, че КНДР наистина е способна да удари Гуам.

#Северна Корея #остров Гуам #Ким Чен-ун #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »