Глоби от 1000 лева за палене на огън в гората

Глоби от 1000 лева за палене на огън в гората
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

1000 лева е глобата за палене на огън в гората, напомнят от Министерство на земеделието, храните и горите. От ведомството отново предупреждават за опасността от пожари вследствие високите температури.
 
Ръководството на министерство призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии. 

Всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет, може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар.
 

Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях. 

И през тази година въпреки усилията за превенция на институциите, са регистрирани висок брой пожари, като само за три дни те нараснаха от 251 на 277, а засегнатата площ надмина 17 900 дка, като до петък вечерта беше 14 000 дка. Преките щети възлизат на близо 400 000 лв., изчисляват от Изпълнителната агенция по горите. 

С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който горя до бургаското село Изворище обхвана близо 3000 дка, като на 500 от тях той достигна до върховете на дърветата и ги унищожи напълно.
 
Основна причина за възникване на горските пожари, за съжаление, въпреки всички призиви и препоръки, е човешката небрежност. Налагат се глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. 

Паленето на открит огън е възможно единствено на специално обозначените за това места. Обикновено в близост има поток или река. При съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са приети близо 1200 обаждания.

#глоби #огън #гори #министерство на земеделието #горски пожари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »