Президентът наложи вето върху спорни промени в Закона за околната среда

Президентът наложи вето върху спорни промени в Закона за околната среда
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев е наложил вето върху спорните промени в Закона за опазване на околната среда.

Това се разбира от съобщение във Facebook на председателя на парламента Димитър Главчев. "След постъпването на указ № 175 на Президента на Република България, с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители", гласи съобщението на Главчев.

Президентското вето се преодолява с обикновено мнозинство. Все още няма официално съобщение за ветото от държавния глава. Преди седмица 26 неправителствени организации се подписаха под искането на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) президентът да наложи вето върху последните промени в Закона за опазване на околната среда. С тях беше ограничено правото да се обжалват оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. инвестиционни предложения, определени като обекти с национално значение от Министерския съвет. Промените са правен абсурд, нарушават конституцията и принципа на разделението на властите, написаха до президента от ПДИ. И допълниха, че подобен законодателен подход е недопустим и е абдикиране на държавата от основното й задължение да гарантира живота и правата на гражданите. Ако законът влезе в сила в този си вид, по такива жалби последната дума ще има само една съдебна инстанция, а делата няма да стигат до Върховния административен съд, както става сега. В общия случай обжалването на две инстанции се запазва.

Промените въвеждат и задължителен срок от 6 месеца за разглеждане от съда жалби срещу решения на екоминистъра за одобряване на ОВОС. Абсурдно е, че одобряването на ОВОС на локални проекти ще подлежи на съдебен контрол от две съдебни инстанции. Излиза, че по-сериозните, рискови и засягащи живота, здравето и правото на здравословна околна среда инвестиционни намерения ще подлежат на по-ниско ниво на защита.

Подобен законодателен подход е недопустим, пишат в обръщението до президента. Управляващите обясниха, че целта на промените е да се ограничи неоснователното обжалване на решения по ОВОС, свързани с обекти от национално значение.

#Румен Радев #вето #Закон за опазване на околната среда #промени #жалби #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"