Продължават горските пожари в западната ни съседка Македония

Продължават горските пожари в западната ни съседка Македония
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Две седмици след началото на големите пожари, Македония все още гори.

Десетки огнища в почти всички краища на страната. Някои са локализирани, но други продължават да горят в непристъпните усои на планината.

Стихията взе и първата си жертва. Бедственото положение ще продължи 30 дни. Целта е всички институции да работят координирано за справяне с пожарите. "Няма причина за паника у гражданите", категоричен е вътрешният министър на страната Оливер Спасовски. В гасенето участва македонската армия, помагат и хеликоптери от България и Турция. Съмненията за почти всички огнища са, че искрата е пламнала от човешка ръка.

За един от най-големите пожари - този в живописния каньон Матка - вече има задържан подпалвач. Доказателството за това е видео, заснето от български турист. Оказало се, че подпалвачът е тийнейджър от Скопие. Разследването продължава, но наказанието за подобно деяние е затвор от 1 до 10 години. Специалните пратеници на NOVA в Македония успяха да отидат до село Могилец, през което е преминала огнената стихия.

Само един човек - 85-годишният Маринко е останал в селото. Той е отказал да се евакуира, защото не е искал да изостави животните си.

#Македония #горски пожари #планини #жертва #бедствено положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »