Младенов: България разчита на подкрепата на кипърското председателство

Младенов: България разчита на подкрепата на кипърското председателство
В рамките на кипърското председателство трябва да приключат преговорите за многогодишната финансова рамка – бюджета на ЕС за 2014 - 2020 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ключови въпроси за България и бъдещето на ЕС ще се решават по време на кипърското председателство, заяви министърът на външните работи Николай Младенов, съобщиха от ресорното ведомство.

„Кипър има трудната задача да председателства ЕС в момент, когато предстои да се обсъждат изключително важни за бъдещето на Съюза въпроси. В следващите шест месеца България очаква да бъде постигнато решение за присъединяването й към Шенген, както и цялостна оценка на постигнатото през последните пет години в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка”, коментира външният министър.

„Надяваме се на подкрепата на кипърското председателство, което ще получи от нас пълна подкрепа за реализиране на своите приоритети”, каза още той в дискусия, организирана по повод новото ротационно председателство от Европейския институт и посолството на Република Кипър.

България е изпълнила всички критерии и е напълно готова за отговорностите, които произтичат от членството в зоната, категоричен беше външният министър.

„Страната ни се надява и на положителна оценка в следващия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Очакваме обективен прочит за постигнатия от България напредък през последните пет години. Това ще ни помогне да намерим най-добрите механизми, по които сътрудничеството ни в областта на правосъдието и вътрешните работи да продължи”, обобщи Николай Младенов.

В рамките на кипърското председателство трябва да приключат преговорите за многогодишната финансова рамка – бюджета на ЕС за 2014 - 2020 г.

В нея ключови приоритети за България са запазването на нивото на финансиране на кохезионната политика, бъдещето на общата селскостопанска политика, както и сроковете, в които директните плащания за новите страни-членки ще се изравнят с тези на старите.

„В предстоящия дебат за създаването на общ икономически и валутен съюз основното е да си дадем отговор на въпроса до каква степен всички идеи, които се обсъждат, отговарят на фундаменталния принцип на ЕС за единен европейски пазар. Най-голямата сила, с която можем да излезем от кризата, е разширяването, а не раздробяването на европейския пазар”, заяви още министър Младенов.

#България #Кипър #ЕС #ЕК #Шенген #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"