Още 51 200 евро плаща България заради бавно правосъдие

Още 51 200 евро плаща България заради бавно правосъдие
Досега България е платила над 11 милиона лева по дела, заведени пред Европейския съд. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

България ще плати общо 51 200 евро по дела, заведени пред Европейския съд по правата на човека за бавно правораздаване.

Те са част от около 700 дела в Страсбург, образувани по жалби на български граждани за прекомерна продължителност на съдебното производство и липса на ефективни вътрешни средства за защита на гражданите, предаде „Медиапул”.

В случая 17-те дела са продължили между пет години и осем месеца и 18 години. Те не са били от фактическа или правна сложност и забавянията по тях са изцяло по вина на съдебната власт и досъдебното производство.

„Българското правителство признава допуснатите слабости и приема да заплати на жалбоподателите предложените от Европейския съд суми за претърпените неимуществени вреди и направени разходи и разноски", се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Приятелски споразумения ще бъдат сключени по осемте жалби на Емилия Калковска-Митева, Валерий Спасов, Невена Ташева, Катерина Ибушева, Петрия Табакова, Мина Цонева, Николай Методиев и на Петър и Господинка Кирови. Те ще получат общо 22 800 евро.

Съдът в Страсбург е постановил сключването на едностранни декларации по жалбите на Антоанета Перпелиева, Мара Терзиева и Цветана Аврамова, Светлана Пенева-Гологачева, Величка Димова-Ганева, Слави Крашевски, Кръстьо Дунчев, Величка Жечева и Йорданка Колева, Бранимир Митев и Валентина Димитрова.

Едностранна декларация се сключва, когато държавата е предложила приятелско споразумение, но жалбоподателят не се съгласил с такъв край на делото.

Досега България е платила над 11 милиона лева по дела, заведени пред Европейския съд.

#България #ЕС #Европейския съд #Страсбург #правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"