Снегът в планината намалява през следващите 20–50 години

Снегът в планината намалява през следващите 20–50 години
A A+ A++ A

През следващите 20–50 години общата снежна покривка в планините ще намалява, заяви директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН доц. д-р Георги Корчев.

„Имаме климатичен модел за валежи от сняг, който предсказва, че през следващите 20–50 години общата снежна покривка в планината ще намалява. Това означава, че в края на зимата ние ще имаме малко сняг, превърнат във воден ресурс, и трябва много внимателно да следим и наблюдаваме управлението на водните ресурси на страната“, каза Корчев в Русе.

Той обясни, че в момента се поставя акцент върху трансграничните води, съобщи БТА.

По думите на директора на НИМХ предстои реализация на българо-румънски проект, който ще „покрива“ реките, които са в северната част на България.

„Тепърва в рамките на този съвместен проект ние ще направим преглед на съществуващата мониторингова система. Ще се опитаме да видим кои са местата, където липсват станции, за да можем да оптимизираме и изградим нова концепция – т.е. как трябва да бъдат разположени наблюдателните пунктове, за да имаме една добра информация и покритие на тези речни басейни“, обясни Корчев.

По думите на Милчев поради липса на валежи при някои язовири се наблюдават критично ниски водни нива.

В края на миналата седмица той е бил в Румъния, където е разгледал диспечерските системи за управление на водите.

Милчев заяви, че ще бъде изключително полезно, „ако има възможност ние също да поставим поне основите на създаването на такава система“.

#сняг #планина #Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #БАН #Георги Корчев #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници