Цеко Минев: Забранете ми да инвестирам със закон!

Цеко Минев: Забранете ми да инвестирам със закон!
По повод поредицата протести през миналия месец срещу промените в Закона за горите банкерът определи острите нападки срещу себе си като реванш на хора на много ниско ниво. Снимка: Труд
A A+ A++ A

Банкерът и президент на Българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че Законът за горите е безсмислен и е като „Параграф 22“, и отправи провокация да се създаде закон, с който да му се забрани да инвестира.

„Законът за горите е „Параграф 22“. Ако искат в закона да вкарат и точка: „Забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев“, каза той в парламента след дискусията за поправките в Закона за горите, върху които има вето.

Преди това на обсъждането еколози, правителство и бизнес отново не се разбраха по най-спорния текст в чл. 54 в закона, който е за облекченията за ски строителство.

Минев, смятан за главен инициатор на част от големите проекти за ски зони, заяви пред журналисти, че заради отпадането на поправката инвестициите в ски курорти стават невъзможни.

В това число според него оставала и невъзможността лифтовете на Витоша да работят, ако бъдат приети исканията на еколозите, съобщи „Дневник“.

По думите на Минев искането на бизнеса е съвсем елементарно – без да се променя предназначението на земята, да се изсади горският фонд, а на негово място да се строят единствено ски лифтове и ски писти с право на строеж за 30 години.

Цеко Минев определи процедурата като напълно прозрачна и допълни, че тя щяла да позволи да се развива зимният туризъм, предаде Дарик.

По повод поредицата протести през миналия месец срещу промените в Закона за горите банкерът определи острите нападки срещу себе си като реванш на хора на много ниско ниво.

Той нарече предложението на еколозите да останат старите съоръжения йезуитско.

Според него хората от чужбина „ни се смеят на споровете, а българите, които имат съмнения за инвестициите в този зимен спорт – са объркани“.

„Така както се постави въпросът пред общественото мнение, че едва ли не ски спортът и зимният туризъм ще помогнат за изсичането на горите в България – искам най-отговорно да кажа, че в целия свят, а и у нас това не може да е така“, посочи още той, цитиран от БГНЕС.

По думите на Минев зимните спортове са нещо, което е най-устойчивото развитие и ползване на планините от хората. Най-екологичният вид транспорт били лифтовете.

Той добави, че почти една трета от територията на България са планини и естественият поминък са зимният туризъм и зимните спортове, „с нормални разрешения и облекчения за инвеститорите“.

Спортната инфраструктура в планините била сред най-трудно възвръщаемите инвестиции.

„Смятайте, че всеки кубик бетон се налива с хеликоптер и това е адски скъпо, струва над 5000 евро на час. Предишният закон е направен като „Параграф 22“ – сменяш предназначението на земята, като я купиш, а как да я купиш, като е държавна публична собственост и е природен парк, това не се продава“, каза още Цеко Минев и добави, че тук се говори единствено за писти и ски съоръжения и искат да има ясни, прости правила и регулации.

Земеделският министър Мирослав Найденов за пореден път обясни, че и в момента законът дава право земята под съоръженията да се дава под наем за срок от една до десет години за действащите ски писти и лифтове – както на Витоша, така и в други природни паркове.

Запитан след дискусията дали все пак „Витоша ски“ могат законно да пуснат лифтовете, Найденов отвърна: „Аз лифтове нямам, така че не знам“.

#Цеко Минев #Българската федерация по ски #Закона за горите #Параграф 22 #Витоша #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #България #Витоша ски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"