Генерали в Румъния бързат да се пенсионират

Генерали в Румъния бързат да се пенсионират
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Стотици служители от румънските военни структури, включително генерали от тайните служби, полицейски служители и военни командири, бързат да се пенсионират, тъй като правителството и управляващата коалиция обявиха, че ще променят начина, по който се изчисляват пенсиите на работещите в тези структури.

Списъкът на новите пенсионери включва 12 генерали на румънската разузнавателна служба, шефа на жандармерията, генерали от армията и полицейските комисари, съобщи Romania-insider.com, цитирани от НОВА.

Около 700 полицаи подадоха молби за пенсиониране от миналия петък, каза вътрешният министър Кармен Дан. Над 3200 служители на МВР излязоха в пенсия от началото на тази година. Средната им пенсионна възраст е 55 години.

Огромният обем искания за пенсиониране е свързан с неотдавна огласения план на правителството за изменение на специалния закон за пенсиите, което би довело до по-ниски пенсии след влизането в сила на промените. Онези, които се пенсионират преди закона да влезе в сила, ще получат високите пенсии.

Пенсиите на полицаи, магистрати, дипломати и други категории се определят в Румъния по различна пенсионна система от повечето румънци и имат по-високи пенсии. Около 184 000 бивши войници, полицаи или служители на румънската разузнавателна служба понастоящем получават военни пенсии средно по 3000 леи (658 евро) месечно. Държавата изразходва 6,6 милиарда леи (1,4 милиарда евро) годишно за тези категории пенсионери.

Лидерите на управляващата коалиция в Румъния се притесняват, че специалната пенсионна тежест ще се удвои през следващите години, ако законът не бъде изменен. Съгласно съществуващия закон, специалните пенсии се увеличават със същата сума като заплатите в тези сектори. Тъй като правителството планира да удвои заплатите на активния военен и съдебен персонал през следващите години, специалните пенсии също ще се удвоят.

В момента Министерството на труда изготвя наредба, която има за цел да промени военния закон за пенсиите. Законопроектът предвижда военните пенсии да не се увеличават, когато заплатите на активните военни се увеличават. Освен това коалиционните лидери се опитват да променят начина, по който се изчислява първоначалната пенсия, тъй като има много случаи, в които пенсионираните военни или магистрати получават по-високи доходи от заплатите на активните.

При специалните пенсии се получава така, защото не се спазват същите правила като при редовните държавни пенсии и не се основават на това колко служителят действително е допринесъл за държавния пенсионен бюджет. Пенсиите за военни, например, се изчисляват на 80% от средната работна заплата за 12 месеца от последните 5 години на активна служба. Част от тази пенсия се изплаща от държавния пенсионен бюджет, а останалата част се изплаща от Министерството на отбраната, когато става дума за бивш военен или от Министерството на вътрешните работи при бивши полицаи.

Магистрати, депутати, дипломати получават и специални пенсии. Бивш магистрат има най-високата специална пенсия в Румъния - около 41 000 леи (9 000 евро) на месец.

#генерали #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"